Егишийгедре*! Унгария в BG

„Унгарска вълна” от изложби и концерти залива Созопол, Варна и Бургас
30 юли 2008 15:15,
Егишийгедре*! Унгария в BG
Плакат: Унгарски културен институт

На 30 юли в Созопол стартират Дните на унгарската култура. Събитията са под надслов „Унгарска вълна”.

Тя ще ни залее с няколко изложби и концерти Созопол, ще има събития и в Бургас и Варна.

Програмата започва тази вечер от 19.30 часа в Художествена галерия в Созопол с откриването на изложбата "Victor Vasarely", която вече бе представена с голям успех в София, Скопие, Прищина и Тирана.

Нейни съпътстващи изложби ще са „Цвят и светлина” и „Група Сенсария”, представящи съответно съвременни български и унгарски художници.

В читалище ”Отец Паисий” ще бъдат показани „Отражения” - цикъл фотографии на Ласло Лугоши Луго и Балаж Надь на 30 емблематични места от Карпатския басейн.

Отново фотографии – този път - на старa унгарска архитектура - ще бъдат представени в изложбата „Унгарски крепости” на Жолт Сабоки.

По-късно на 30 юли, от 21 часа в Амфитеатъра ще се проведе концерт на унгарски джаз.

Оркестър”Габона” с ръководител Бела Агощон ще представи джазови изпълнения за гайда, саксофон, вокал, хармоника, туба, ударни инструменти и гардон.

Концертната програма на „Унгарската вълна” включва изпълнение и на унгарска народна музика на същия оркестър на 31 юли от 20.30 часа на Амфитеатъра.

На клавирен концерт на 2 август пък, един от най-добрите български интерпретатори на унгарска музика - Ростислав Йовчев - ще изпълни творби на композиторите Барток, Кодай, Лист и Владигеров.

Отново в рамките на „Унгарска вълна” в музея „Владислав Варненчик” в морската столица на 1 август ще бъде представен сборникът със студии „От Никопол до Виена 1396-1683”.

В Бургас на 4 август ще бъде представена антологията „Делириум в лятна нощ”, която включва преводи на Георги Константинов и Иван Цанев.

На 8 август, отново в Бургас, но този път в галерия „Богориди”, ще бъде представена антологията на Марин Георгиев „Сам във всемира”.

-------------------------------------------------

* Наздраве

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание