По стъпките на свободата

Творци от няколко страни ще рисуват и ще вървят по стъпките на автора на най-известните картини от Руско-турската освободителна война
27 авг 2008 13:32,
По стъпките на свободата
"Войник на снега" на Василий Верешчагин. Снимка: Московский центр искусств, Москва

Художници и скулптори баталисти от България, Русия, Израел и САЩ изминават пътя на именития си руски колега Василий Верешчагин - автор на най-известните платна, изобразяващи сцени от Руско-турската освободителна война.

Авторите участват в пленер, посветен на 130-годишнината от Освобождението на България от турско робство и на Годината на Русия в България.

Форумът започна на 25 август и ще продължи до 12 септември.

Участниците, сред които е и Александър Плевако, внук на Верешчагин и ръководител на фонда на негово име, ще посетят София, Пловдив, Чирпан, Стара Загора, Гурково, Казанлък, Свищов, Банско, Плевен, Етрополе, Правец, Благоевград, музеи и места, свързани с Руско-турската война.

Срещи с историци и прожекции на филми за войната са били част от подготовката на авторите за пленера.

Те са разпределени в три групи: живописци и графици; керамици и скулптори.

В проекта от българска страна ще се включат много именити творци. С конкурс са избрани пък чуждестранните участници – отново големи художници в своите страни. Най-младият участник е 9-годишният Адам Фекете от София.

На 11 септември от 18.00 ч. в галерия "Академия" в Националната художествена академия ще бъде открита изложба с произведенията, създадени по време на пленера.

През 2009 г. - Годината на България в Русия, експозицията ще гостува в Москва.

Книга и филм за пленера, както и фотоизложба със снимки от него ще бъдат представени в галерия "Средец" на Министерството на културата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание