Наградиха "Сурва"

Фестивалът в Перник показа над 100 кукерски групи с повече от 6000 маскарадни артисти
26 яну 2009 13:32, Петя Славова
Наградиха "Сурва"
Снимка: БГНЕС

Раздадоха се наградите на фестивала „Сурва“ 2009.

Форумът се проведе от 23 до 25 януари в Перник и според организаторите е най-грандиозният досега.

Почти 100 кукерски групи с над 6000 маскарадни артисти обиколиха града.

Международното участие включи групи от 11 европейски държави.
„Това, което видяхме, не е само съхранение на традицията.

За мен се случва много по-важно нещо – фестивалът тази година представи много новости в групите – покрай традиционните маски ние видяхме и такива, които са злободневни, актуални.

В една от маскарадните групи лично ни посети новият американски президент Обама, беше засегната газовата криза, проблемите с електроснабдяването, Адреналинките, Батко от едно телевизионно шоу”, каза д-р Тепавичаров, член на журито.

Сред останалите оценяващи са д-р Петър Григоров, Симеон Мильов - директор на Регионалния исторически музей в Перник, Елена Темелкова – художник, Григор Христов и Цветана Манова – етнолог от Регионалния исторически музей.

Журито се е ръководило от елементите, които са според регламента – представяне на моменти от маскарадната традиция, поддържане и предаване на местната културна специфика, поддържане на местната традиция при маската и облеклото, артистичност на изпълнението.

Освен тези критерии журито е взело предвид и два допълнителни принципа при определянето на наградените – на липсата на конфликт на интереси и в регламента вече е добавено изискването да не се използват пера от забранени животински видове.

Голямата награда от 1000 лева за сурвакарска група спечели сурвакарската група от село Кошарево – Брезнишко.

Голяма награда за кукерска група спечели групата на село Черган – Ямболско.
За първи път на този фестивал беше дадена награда на публиката, която е резултат от SMS гласуване. Тя беше спечелена от сурвакарска група от село Габров дол – Пернишко, в която най-възрастният сурвакар е на 86 години.

Вторият награден от СМС кампанията е дама – Велина Петрова от село Черган – Ямболско, носител на табелата на кукерската група от това село.

Награди за поддържане и предаване на местната традиция спечелиха сурвакарски групи от селата Долно секирне, Кралев дол, Бела вода, Батановци, кв. Струмско – Благоевград, Чепино, Дивотино и Лесковец.

Награди за поддържане и предаване на местна традиция „Кукери” спечелиха групи от селата Кошов – Русенско, Влесово – Бургаско, Турия – Казанлъшко, Веселиново – Ямболско, Калипетрово – Силистренско.
Награди за атрактивност на групи от Западна България бяха присъдени на шест групи – от село Изгрев – Благоевградско, Богданов дол, Ракиловци и Косача – Пернишко, Ябълково – Кюстендилско, и група от Банско.

Наградите за атрактивност на групи от Източна България са две – една за групата от село Варвара – Пазарджишко, и Дъбене – Карловско.

За маски и костюми бяха раздадени седем награди – на детска група от село Черна гора, село Садовик, Витановци, младежка група от Расник, на група „Златните мечки” от село Челопеч, групата от село Мещица и от село Слайковци.

Награди за обучение в традицията бяха присъдени на шест групи – от село Крупник – Благоевградско, Велковци, Дивлян, Елов дол, Копаница – Пернишко, и на Двореца на културата в Перник.

За обучение в традицията „Кукери” бяха дадени две награди – на село Габарево – Старозагорско, и град Стралджа.

Награда за атрактивна игра беше дадена на две групи – от село Тъжа и град Павел баня – Старозагорско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание