Продават колекция от олимпиадата в нацистка Германия

Търгът със скандални предмети ще бъде представена в Лондон
18 юли 2012 15:38, Петя Славова
3
Продават колекция от олимпиадата в нацистка Германия
Снимка: Reuters

Паметни предмети, свързани с най-скандалната в историята олимпиада - през 1936 година в нацистка Германия, ще бъде представена в Лондон на търг "Бонемс".

В колекцията са включени около 70 предмета под обединеното заглавие "Оуенс - Хитлер - 4:0", а търгът ще бъде на 25 юли, два дни преди откриването на олимпийските игри в британската столица, предаде БТА.

Фотоалбум с изображения на олимпийските шампиони от Берлин-36, оценен на стойност от 600 до 800 лири /940 - 1250 щатски долара/ включва и снимка с почиващия си американски лекоатлет Джеси Оуенс, който е големият триумфатор на летните олимпийски игри в Берлин през 1936 година.

Този чернокож спортист напълно опроверга идеологическия постулат на фашистка Германия за превъзходството на бялата раса и арийската нация и "във върха на режима" на Хитлер спечели четири златни олимпийски медала - в бяганията на 100 и 200 метра, в щафетата 4 по 100 метра и на дълъг скок.

Именно това постижение на тъмнокожия американски лекоатлет Джеси Оуенс е в основата на заглавието на цялата колекция "Оуенс - Хитлер - 4:0".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Джеси Оуенс преди 11 години
Да, трябваше да има и състезания с колесници, и Джеси Оуенс да беше впрегнат в една от тях! И тогава жокеят щеше да получи наградата....
2
0
 
7
 
! Отговори
Жори Тъпото преди 11 години
И защо да е 4 на 0 ?!?Трябва ли доминиращата бяла раса да може да се мери по физически данни и с животните?!От ясно по ясно е и преди и сега че макаците, пантерите и още много други животински видове са по-бързи от хората....
1
1
 
8
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Защо да е скандална . Истинска олимпиада в най - великата страна