"Викът" на Мунк в Ню Йорк

Все още не е ясно името на новия собственик на творбата
19 сеп 2012 16:15, Петя Славова
2
"Викът" на Мунк в Ню Йорк
През май "Викът" на Мунк бе продадена на търг от "Сотбис". Снимка: БТА

Музеят на модерното изкуството (МоМА: Museum of Modern Art) в Ню Йорк ще покаже картината на норвежкия художник-експресионист Едвард Мунк "Викът".

Творбата може да се види от 24 октомври до 29 април, съобщиха Асошиейтед прес и в. Ню Йорк таймс". Тя бе продадена през месец май тази година от аукционна къща "Сотбис" за 120 милиона долара. Все още не е ясно името на новия собственик.

Експертите са склонни да мислят, че това е Леон Блек, американски финансист и колекционер на произведения на изкуството, който е член на попечителския свет на МоМА. Нито директорът на музея, нито от "Сотбис" обаче са склонни да разкрият името на собственика на "Викът".

В продължение на няколко десетилетия платното, което изкуствоведите смятат за едно от най-емблематичните за Мунк и най-известните от ХХ век, се е намирало в частна колекция и никога не е било излагано в Ню Йорк.

По думите на директора на МоМА, картината ще бъде изложена в първата зала на петия етаж на музея. Заедно с нея на изложбата ще бъдат представени гравюри на Мунк, които са създадени през същия период, както и "Викът".

"Викът" не само намира място в историята на изкуствата като шедьовър на експресионизма, но и като най-скъп лот, поставил рекорд за цена на търг с произведения на експресионизма и модернизма, отбеляза БТА.

През май, когато произведението на Мунк е изложено в Лондон преди търга, за пет дни то е разгледано от 7500 души. След като картината е транспортирана в Ню Йорк, "Сотбис" дава възможност тя да бъде разгледана само от клиенти на аукционната къща.

Творбата, която ще бъде представена в МоМА, е пастелен вариант на прочутата картина от 1895 г., представляващ крещящ мъж, запушил уши с ръце на фона на кървавото небе на Осло. Тази версия е единствената от общо четири, която все още е собственост на частно лице.

Между 1893 г. и 1910 г. експресионистът Мунк рисува четири версии на тази картина, превърнала се през годините в символ на универсалния ужас. Продадената за 120 милиона творба от 70-те години е била собственост на едно и също семейство, това на норвежкия бизнесмен Петер Олсен, чийто баща Томас е бил съсед, а после покровител и приятел на Мунк.

Особеното на тази версия е надписът с червени букви върху дървената рамка на картината. Това е поема, вдъхновила създаването на творбата. Другите три версии на "Викът" принадлежат на музея на Мунк в Осло (две) и на Националната галерия в Осло (една).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
до баба Кунка преди 11 години
Погледни в огледалото тогава :D