Сладкарница "Прага" - готова за консумация

Три проекта, вдъхновени от познатото пространството
18 окт 2012 16:22, Петя Славова
5
Сладкарница "Прага" - готова за консумация
Мнозина се включиха в идеята да преобразят сладкарница "Прага". Снимка: Sofia Contemporary

Как да се преобрази сладкарница „Прага“ решиха артисти и случайни минувачи. Доста хора помислиха какво биха направили с това място, под формата на колаж, фотография, история, а предложенията им бяха разлепени на фасадата на сградата в рамките на акция, организирана от Sofia Contemporary.

Някои от участниците се включиха "на живо" в "Говорилнята" – обособен кът, в който пред видеокамера представиха своите мисли и идеи за изоставените градски пространства и необходимостта от промяна на визията и предназначението им.

В рамките на акцията кураторът на фестивала за съвременно изкуство Яра Бубнова избра три от проектите, които получиха награди. Сред отличените е проектът Любомир Димов. Неговата идея е да превърне сладкарница Прага в напълно оборудвано пространство за споделяне на идеи от културно и социално естество и организиране на събития. Самата фасада на сградата става истинска инфографика на случващото се вътре.

Авторът на проекта „Repair Café” Желез Атанасов и анонимният автор на „Готово за консумация” получиха също призове.

Идеята на „Repair Café” е мястото да се превърне в кафене, където към чашата кафе се предлага и допълнителна услуга - поправка на всякакви предмети. Доброволците са пенсионирани инженери и майстори, които по този начин биха продължили реализацията си.

„Готово за консумация” представлява серия от повтарящи се кратки авторски анимации, прожектирани в интериора на сладкарницата. Те са видими за минаващите по улицата през пробити дупки във външната стена, на която са монтирани „рамки” от телевизори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
5
 
! Отговори
2 преди 11 години
Най-вече найт-клаб за интелектуалци.Тва е нужно сега в София.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
точно така, дано да има повече такива проекти
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заведението е на ключово място в София и заслужава да се превърне в атрактивно средище на интелектуалния ни живот. Този живот го е имало винаги - дори и тогава, когато му бяха наложени конюнктурни ограничения, а също и после - в периода на мутренското начало на демократичния процес у нас.