Съвременното изкуство излиза " на разходка"

Sofia Contemporary - от 19 до 21 октомври
18 окт 2012 11:48, Петя Славова
1

Лъчезар Бояджиев - портрет. Снимка: Sofia Contemporary
Различни градски пространства в София ще се променят между 19 и 21 октомври, когато ще се състои Sofia Contemporary. Фестивалът за съвременно изкуство ще събере и подреди любопитни и провощиращи произведения на български и чужди артисти. Ще ги намерим пред Национална библиотека “Св.Св. Кирил и Методий”, пред Народен театър „Иван Вазов”, във Fabrica 126 и във VivacomArt Hall.

Колко дълго е „Сегашно продължително” ще можете да видим чрез видеоекспозицията на 19 октомври, по време на официалното откриване. То ще е от 19.46 ч. във Fabrica 126. Тя включва забележителни произведения от Турция, Германия, Швеция, Южна Африка, България, Полша, Китай, Израел, Чехия, Испания, Русия и световноизвестни имена като Недко Солаков, Артур Жмийевски, Сигалит Ландау.

Сред акцентите в изложбата е видеото на Недко Солаков (България) „Безмълвни (но толкова цветущи, колкото само българският език може да позволи) псувни” (2009), което представя национален и много български коментар за взаимоотношенията на гражданина с властта. Авторът се разхожда из София, спира пред знакови сгради и изразява отношението си към властовите институции.

По време на откриването на 19 октомври ще видим и произведението на Кирил Кузманов „Издишай II”. Авторът е един от най-интересните съвременни български артисти, който има зад гърба си различни награди и множество изложби. Един от проектите му го отвежда на 11-месечно пътуване в Азия. Той изминава по суша 50 000 км, като преминава през Турция, Киргизстан, Казахстан, Русия, Алтай, Монголия, Китай, Тибет, Непал, Кралство Ло Мантанг, Индия и Кашмир. Проектът на Кузманов може да се посети във Fabrica 126, която се намира до метростанция „Мария Луиза”, до 11 ноември.

Датата отново е 19 октомври, мястото е градинката пред Народна библиотека „Св.Св. Кирил и Методий”. В работата си „Park View” Лъчезар Бояджиев обозначава крайните „дестинации” на погледа и въображението върху пейки. Например, когато вървим по ул. Раковски в София към Патриарха, ние същевременно се движим в посока, която, ако се продължи мислено в права линия по картата (или GoogleEarth) ще ни отведе до Париж, Мумбай или Буенос Айрес. Сядайки на пейките, ние мисловно се пренасяме в пространството и получаваме усещането, че макар и физически да сме в София, ментално, емоционално, всъщност сме в целия свят. Лъчезар Бояджиев е сред най- активни български автори в областта на съвременното изкуство. Негови творби са представяни в страни от Европа, Азия, Америка, Австралия.

Мащабна видео инсталация има на руската група AES+F „Последният бунт”, която се открива на 20 октомври в 18.27 часа във Vivacom Art Hall. Творбата е изградена от три огромни екрана и представлява впечатляваща широкоформатна прожекция с широчина 12 метра. Можете да я видим до 7 ноември.

На 21 октомври в 21.30 часа непременно трябва да се разходим до Народен театър „Иван Вазов”, за да присъстваме на аудио-визулния пърформанс „Културен ремонт 2012” на анонимната група Пистамашина. Загадъчното им присъствие често създава почва за какви ли не слухове и спекулации за това кои са те и защо се появяват така неочаквано. Единственото, за което можем да сме сигурни за тях е, че музиката, която правят, кара нещата да изглеждат различно, независимо къде и кога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Изкуствовед преди 11 години
Сраньееее