Да опитомим средата си

Sofia Contemporary стартира с лондончанина Dj Hint от Tru Thoughts
19 окт 2012 16:14, Петя Славова
2
Да опитомим средата си
Снимка: Sofia Contemporary

Който не разбира съвременното изкуство, значи не разбира и самия живот, защото това са две едни и същи неща. Така смята кураторът Яра Бубнова и ще се опита да ни го докаже в рамките на Sofia Contemporary. Събитието стартира на 19 октомври във Фабрика 126 и до 11 ноември ключови места в столицата ще бъдат преобразени от различните събития от феста.

Началото ще бъде дадено точно в 19.46 във фабриката – час, който заявява, че никой не може да отмерва точността на времето и защото човек не живее в бъдещето или само със спомените си от миналото. Началото ще бъде озвучено от лондончанина Dj Hint от Tru Thoughts, като входът ще е свободен.

Пилотното издание ще се опита да осъвремени съзнанието ни, подсказвайки любопитното пространство, сред което се движим и не забелязваме.

Четири са модулите в пилотното издание на Sofia Contemporary. „Форум“ - а на феста, където организатори и специалисти без илюзии и без да превръщат амбициите на останалите в илюзии, ще поговорят за това как да се превърне съвременното изкуство в пазарен обект със своя цена, с което съвремието ни задължително е свързано.

Още по темата

Вторият модул „В движение“ ще обърне внимание на голяма част от сградите у нас – пейзаж от нашето минало, които могат да се превърнат от дефект в ефект. Sofia Contemporary ще се опита да „опитоми“ тази градската среда чрез инсталации, видеоизложби, филми и уъркшопи. Сред тях ще има и отделен фокус за децата, които ще могат не само да разбират езиците на съвременното изкуство, но да участват в него, да го анализират и пресъздават. Така най-малките няма да бъдат консуматори, но и участващи, разбиращи околната среда. Проекти от Sofia Contemporary ще може да открием зад ъгъла на ул. Раковска, до Чешкия културен център.

Сред акценти от програмата е и пътуващият автомобил на Димитър Солаков, който ще превозва желаещите.Колата ще е в разрез с традиционното напрегнато прекарване в автомобил, докато се намира в софийското задръстване.

Само в деня на откриването, във Фабрика 126 ще може да видим различни работи на 10 автори. Те ще ни провокират с въпроси, които изкуството е задавало и ще продължава да го прави - какво е демокрацията, какво е смъртта, какви са културните клишета, как съумяваме да получим информация в съвремието, в което мозъците ни са зомбирани с всякакви електронни средства.

Днес стартират и още 3 проекта, реализирани в градска среда. Инсталацията Park View на един от най-активните български творци Лъчезар Бояджиев ще бъде ситуирана пред Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Тя ще остане там до края на фестивала, 11 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първата дефиниция за модернизъм, която ми попадна в нета - течение противопоставящо се на реализма с черти на декадетство и мистика. Изглежда е доста сложен езикът на съвременното изкуство, за да бъде анализиран от възрастните, камо ли от най-малките.
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъя Бубнова нещо ни раздава заповеди едва ли не. Моеш ли да въриш нам де си ? Колко прУцента от хората се интересуват от изкуство и колко прУцентя от тия прУценти - от съвременно (не е ясно кво разбираш под тая дума *** както и да е) ? И ся направо разни изводи и препоръки и нареждания у животя на хората раздаваш ***... Първото изречение с кУнстатациите на тъя *** кара повече да не съ интересувам.