ЮНЕСКО "оживява" мостовете в 11 града

Проект включва и покрития мост в Ловеч
10 май 2013 08:14, Петя Славова
3
 ЮНЕСКО "оживява" мостовете в 11 града
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина БоковаСнимка: Булфото

Проект на ЮНЕСКО "оживява" мостовете в единадесет града в Югоизточна Европа. Покритият мост в Ловеч става част от проекта на ЮНЕСКО "Балканските мостове говорят" днес и утре, разказва ръководителят и негов автор Николай Стоянов.

"Балканските мостове говорят" е инициатива от глобалния проект "Културата: мост към развитие", лансиран от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, пише БТА. Чрез него творци от единадесет града на Балканите, известни със своите мостове, ще представят културата си. Това ще стане с редица прояви. Предвидено е всяка година да се организират по две събития в две държави. Целта е чрез изкуството да се постави началото на нов мост между хората от полуострова, допълва Стоянов.

Избраните градове и мостове са: Бератският мост (Албания),Покритият мост в Ловеч (България), Старият мост в Мостар и мостът във Вишеград на Дрина (Босна и Херцеговина), "Стагира" край Солун (Гърция), мостът на река Митровица (Косово), мостът вСтруга (Македония), мостът на Търгу Жиу - градът на Бранкузи ( Румъния), мостът на Нови Сад (Сърбия), Одринският мост на Марица(Турция), "Масленица" (Хърватска) и мостът на река Черноевица (Черна гора). Всички тези мостове ще "оживеят" през следващите години.

Това вече се е случило миналата есен в Одрин, а сега на 10 и 11 май предстои да се реализира и на Покрития мост в Ловеч. През септември т. г. проектът ще се състои в Албания - в Берат, следват Черна Гора, Македония, Гърция, Хърватско, Босна и Херцеговина, Косово, Румъния. Във всеки град акцентът се поставявърху различен вид култура, в Ловеч е върху театъра като развито изкуство.

Всички градове ще направят мрежа за развиване на културния туризъм и индустрии, за обмяна на хора на културата и литературата. За целта около избраните мостове, известни със своята историческа и културна ценност, ще се случат атрактивни спектакли с участието на балкански творци и изпълнители в музиката, театъра, танца, литературата, изобразителното изкуство и пластиката, фолклора. Мостовете ще извадят от паметта си неизвестни истории, случки, факти, събития и притчи, разказва авторът на проекта.

Според програмата, предоставена от общинската администрация, днес от 9.30 часа ще се организира Кръгла маса натема "Новите сценични изкуства в Югоизточна Европа - състояние и обмяна". Участие ще вземат експерти от няколко държави.

Модератор ще е Калина Вагенщайн, културолог, ръководител на Арт офис - София, дългогодишен партньор на ловешкия фестивал "Младите в театъра". Участници в Кръглата маса са Бесник Мустафаи от Албания, писател, бивш министър на външните работи, бивш посланик във Франция и Юнеско, Йордан Плевнеш от Македония,писател и драматург, съветник по културните въпроси на президента, бивш посланик във Франция и Испания, ректор на университета ЕСРА, Серкан Юстюнер от Турция, директор на театъракъм университета "Башчешехир", Драган Милинкович от Сърбия, професор по филмознание и културознание, директор на филмовия фестивал "Виж в Париж", Бранислав Мичунович от Черна Гора, министър на културата.

В Драматичния театър в 12.30 ч. ще бъде открита фотоизложбата"Какво ни нашепва водата" на български и турски арт фотографи.

Преди обед на 10 май ще започнат и театралните представления по проекта. На сцената на Драматичния театър най-напред ще видим детски спектакъл от Сърбия, след това, от 12.00 часа, е моноспектакълът от Ловеч - "Завръщане" по Дамян Дамянов с участието на Ленко Гурков. От 16.00 часа актьори от Албания ще представят също моноспектакъл, а от 17.00 часа е македонското представление "Революция или неволюция" по творби на Йордан Плевнеш. Вторият моноспектакъл от България ще бъде "Черен Петър", а вечерта ще завърши с моноспектакъл от Турция - "В затвора" по Назъм Хикмет.

Най-голямата атракция по проекта, която Николай Стоянов определя като жест на ЮНЕСКО, е 3D анимация или т. нар. "мапинг". Той ще се прави на всеки мост. Мапингът обединява сюжети с визия и музика и така мостовете буквално "оживяват".

Атракцията ще бъде подарена на града и с помощта на монтирана техника по проект на общината ще може да се представя на граждани и гости и в бъдеще. Първоначално в Ловеч ще може да се види и двете вечери. Първата ще бъде от 21.00 часа. Тогава виртуален поздрав от видеостена ще отправи генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Навръх Деня на Ловеч - 11 май, в 9.30 часа ще се състои и втората Кръгла маса по проекта - "Общинските програми за творчество и културни иновации". Модератор ще е заместник-кметътна София по културата и образованието Тодор Чобанов. Ще присъстват кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, кметовете на градовете Берат /Албания/, Струга /Македония/, Цетине / ЧернаГора/, ректорът на турския университет "Бахчешехир", представител на Министерството на културата на Турция, писателката и председател на Съюза на жените в Албания и бивш депутат Диана Чули.

Вечерта от 20.00 часа е тържественият концерт "Мостът на Ловеч говори". На сцената на площад "Тодор Кирков" ще излезе танцовият състав "Чудесия" от Пазарджик, фолклорен състав от Университета за балкански фолклор в Турция и Общинския фолклоренансамбъл "Ловеч". Веднага след това ще е втората прожекция - мапинг 3D анимация на Покрития мост.

Културните прояви в единадесетте града в Югоизточна Европа ще се превърнат в общобалканска артистична демонстрация. Нейният финал ще бъде заключителната среща - спектакъл в сградата на ЮНЕСКО в Париж, където ще бъде излъчен заснетият филм и открита изложбата "Балканските мостове говорят".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
отрепки преди 10 години
***, некадърни, злобни, алчни комунистически *** !!!
2
0
 
2
 
! Отговори
men преди 10 години
Оживява няма пряко допълнение. Но "съживява" има.
1
7
 
7
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Моите почитания на г-жа Ирина Бокова! Това, което прави е от полза за България. Само като си помисля, че тази жена можеше да бъде вицепрезидент на страната ни! Сравнявам я със сегашната вице и високо казвам: българи, мислете, след два дни можете да направите правилния избор! Само Коалиция за България!