Йозмит: Да побереш 200 души в роклята си

Екстравагантният гост ще ни накара да усетим "Пулсът на Южна Корея"
Обновена: 30 май 2013 10:40 | 29 май 2013 15:44, Петя Славова
0

Екипът на "Пулсът на Южна Корея" по време на пресконференцията. Снимка: Дома Арт Фест

Как в една рокля могат да се поберат 200 души ще ни покаже артистичната натура на Йозмит, която е най-ексцентричният гост на фестивала „Пулсът на Южна Корея“.

В рамките на 10 дни у нас ще се разходят 15 корейски артисти, които ще ни покажат своите арт инсталации, както и фолклорните и модерни танци на своята страна. Може да видим работите им от 30 май до 9 юни в Национална Художествена Галерия, Национална Художествена Академия, Vivacom Hall и Фабрика 126.

Организаторите от Дома Арт разказаха, че подобен форум се прави за първи път, като идеята е да се случва всяка година с една страна гост, в която пък ще отидат 15 български артисти, за да представят българското изкуство – тази година в Южна Корея.

Сред гостите е и проф. Хо Ган, който участва в различни биеналета от Япония, до Европа, включително Румъния и България. Той сподели на пресконференция по повод фестивала, че Южна Корея се развива много бързо и хората забравят за традиционното изкуство. Чрез този форум Хо Ган и артистите ще ни припомнят за традициите и ще ги сравнят със съвременното изкуство. Проф. Ган постави акцент върху творците, работещи Nature art – това са скулптури, направени от естествени материали, напомнящи за изгубената връзка на човека с природата. Такива фигури се позиционират в паркова градска среда и интересното в случая е, че те се правят от 28 май във Фабрика 126 и могат да се видят свободно от всеки желаещ. Също така авторите на тези скулптори ще ги подарят на Столична Община. Творбите ще бъдат пренесени в няколко места в центъра на София и инсталирани там като по този начин ще облагородят градската среда.

Освен изложби фестивалът ще ни предложи и четири игрални филми, подбрани от доц. Д-р Андроника Мартонова. Ще има и специална програма и ателиета с предварително записване за най-малките.

А ето и още малко за артистичната натура Йозмит. Тя гостува у нас заедно със своя музикален мениджър диджеят Алек Сандър. Двамата се запознават в Ню Йорк преди две години и пристигат непосредствено след Виенския бал, където са журирали тази година. Именно с техен пърформанс ще бъде открито и първото издание на „Пулсът на Южна Корея“ на 31 май във Фабрика 126 от 20.00 часа.

Алек Сандър представи Йозмит като арт икона, позната в средите на Лейди Гага. Йозмит работи от 7 години в известен клуб в Ню Йорк, който е често посещаван от звезди като Мадона, Бионсе и Лейди Гага. Самата Йозмит сподели, че се радва, че е в България и, че се чувства щастлива заради това, че е част от този фестивал. Тя издаде малко от своя пърформанс като обясни, че го разделя на три части.

Първият елемент е наречен „Разходка“. Може да се види на 29 май от 18.00 часа в градинката пред Народен театър „Иван Вазов“. Това е медитативна разходка, в която Йозмит медитира и практикува будизъм в същото време е пърформанс, който включва и хората около него.

Вторият елемент е този, който комбинира музиката и забавлението, шоуто, а последният елемент е инсталация, изложба, в която дизайнер е самият Йозмит. Сред атракциите там е и любопитната рокля, побираща 200 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари