Да посетиш Статуята на Свободата

Церемонията бе свързана с националния празник на САЩ
5 юли 2013 12:57, Петя Славова
2
Да посетиш Статуята на Свободата
Снимка: Reuters

Статуята на Свободата в Ню Йорк  отново започна да приема посетители 8 месеца след като ураганът Санди причини щети на стойност милиони долари в района, съобщиха световните информационни агенции. Датата не е избрана случайно, церемонията се състоя на 4 юли, за да се свърже с националния празник на САЩ - Деня на независимостта.

Хиляди туристи пристигнаха на остров Либърти, южно от Манхатън, където се издига огромната статуя, която е една от най-известните атракции в света, пише БТА. Барабанчици и флейтисти, американски знамена, розетки и патриотични тениски белязаха празника по повод Декларацията за независимост на САЩ от 4 юли 1776 г.

По време на възстановителните работи, възлезли на сумата от около 30 милиона долара, са били сменени стълбите, водещи към короната на статуята. Броят на стъпалата е бил увеличен от 354 на 393 и сега те не са така стръмни.

Статуята на Свободата е неокласическа скулптура, която се издига в пристанището на Ню Йорк на остров Либърти. Тя е проектирана от Фредерик Огюст Бартолди и открита на 28 октомври 1886 година. В церемонията участва президентът на САЩ Стивън Гроувър Кливланд. Густав Айфел, конструкторът на Айфеловата кула, проектира вътрешната носеща конструкция.

Статуята изобразява римската богиня на свободата Либертас, облечена в тога, държаща факел в издигнатата си дясна ръка и правна книга в другата, на която е изписана датата на подписването на Американската декларация за независимост.

На височина статуята достига 92 метра и първоначално е била най-високата постройка в Ню Йорк, поради което е изпълнявала ролята и на фар. Монументът е подарък от Франция за Америка в знак на приятелството между двете нации и бележи 100-годишнината от независимостта на САЩ. Общото тегло на конструкцията е 225 тона, а за изработката са използвани 125 тона стомана и около 30 тона мед.

Статуята на Свободата е един от най-популярните американски символи и като цяло олицетворява свободата и стремежа към нея.

От 1886 г. до откриването на самолета, е първият американски символ, който милиони емигранти виждат, пристигайки в Америка. На година се посещава средно от 3 милиона души. Обявена е за национален паметник през 1924 година. През 1984 г. е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
галактика преди 10 години
до 1 - Зависи кой я е построил. Мераклиите за унищожаването ще са повече.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Общото тегло на конструкцията е 225 тона, а за изработката са използвани 125 тона стомана и около 30 тона мед.-Ако тази статуя беше пред българското крайбрежие голяма радост щеше да обхване един *** етнос.Щеше да се чува само" Леле ,бате,колко жилязу и баакър!!!" коко