"Българският Лувър"- такъв абсурд не съм виждал!

Много проблеми има около проекта, скочи министър Стоянович
16 юли 2013 13:50, Петя Славова
75
"Българският Лувър"- такъв абсурд не съм виждал!
Петър Стоянович. Снимка: БТА

Начинът, по който е управляван проектът за т.нар. "Български Лувър", не прави чест на България, заяви настоящият министър на културата д-р Петър Стоянович.

На пресконференция днес той обяви, че проблемите около бъдещата Национална художествена галерия са много. От думите му стана ясно, че министерството трябва не толкова да движи проекта напред, колкото да го спаси.

Не се знае още дали ще има два музея "под един покрив", тъй като в момента в сградата се помещава Националната галерия за чуждестранно изкуство.

По думите на министъра има строителство и напън да се усвоят едни средства, преди да е ясно какво и как ще бъде показано и изложено в тази бъдеща галерия. Липсвал и готов добре обучен екип, който да работи в нея.

"Чудя се как предишните управляващи от Министерството на културата не са го решили", отбеляза министърът и допълни, че е невъзможно да влязат някои произведения на изкуството, които могат да бъдат повредени от влагата, която остава след строителните дейности.

Д-р Стоянович обърна внимание и на престъпен договор, сключен по времето, когато министър на културата е бил Божидар Абрашев, със столичното заведение "Планет" - за 3 хиляди лева на месец за 10 години.

Оказва се, че неговата южна фасада пречи за осъществяване на проекта за музея, а в договора липсвала клауза за развалянето му.

"Трябва да видим дали можем да направим строителните дейности в южното крило, докато това заведение извършва своята дейност. Такъв абсурд досега не съм виждал", категоричен бе още той.

Все пак Стоянович заяви, че галерията може да бъде отворена през есента на 2014 г. Това обаче ще е възможно, ако навреме приключат строителните работи, а също така изсъхнат помещенията и бъде обучен персоналът.

Той посочи още, че към момента в проекта не е заложена сума за вътрешното обзавеждане на галерията, а за тях са нужни допълнителни суми между  8 и 12 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
hahah turci i komunisti pari za kultura...vie ludi li ste
55
2
 
6
 
! Отговори
Kamen преди 10 години
Нещо евтиничък му се видя на министъра Лувъра - няма за крадене. Затова трябва да се дадат още към 10-тина милиона, че да има и за нас нещичко. Пък и много бързо трябваше да стане готов - няма време да си направим договорчетата. Затова ще го отложим с година и нещо. Като цяло нищо ново под слънцето. Дойдоха на власт червените и проектите пак почнаха да се влачат, да се отлагат, да се оскъпяват, а в крайна сметка може и тотално да пропаднат.
54
0
 
5
 
! Отговори
галактика преди 10 години
Правителствения самолет по времето на Живков беше потопен в Черно море. Гледката беше ЖАЛНА. Уж щяха да го правят музей под водата - атрактивен и с големи приходи от туристите. Така и не прочетох нищо повече за това. Дано пропускът е мой..... А относно новината в статията - като се прави нещо, нека се направи както подобава, па макар и със закъснение. Благославям дейстията, защото България ИМА какво да покаже не само на чужди, но и на свои.
53
3
 
12
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Настоящият министър на културата д-р Петър Стоянович след като разбра ,че няма да му се отвори парашута за да краде от тук, побърза да обяви - "Българският Лувър"- такъв абсурд не съм виждал!
52
0
 
7
 
! Отговори
фулев преди 10 години
боже какъв ***.....не приберат съкровищата дето обикалят по цял свят и ги сложат на едно място.....да дойдат туристи , няма какво да посетят в софия...какво ще сложим казал шопа...на майката скапаната ш...а дето те е родила....
51
6
 
26
 
! Отговори
az преди 10 години
Министър на културата г-н Стоянович- такъв абсурд не съм виждал.
50
1
 
24
 
! Отговори
Chikatilo преди 10 години
Табелата с надписа над главата на тоя *** говори достатъчно за нивото на културата в БГ
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България намират ли се свестни хора.
48
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ти не си прогледнал. Ти си сляп комунист но ловък крадец! От къде те изкопа гея незнам.
47
34
 
10
 
! Отговори
Смех преди 10 години
Български Лувър.Само *** като Буда може да го съчини.Навсякъде където гроб пипна - само грабеж и малко градеж за баламите.Добре че БСП се върна на власт за да направи "Тракия".Браво.
46
0
 
6
 
! Отговори
7 преди 10 години
До акудТи просто си говориш като поредният *** ***
45
3
 
30
 
! Отговори
Journey преди 10 години
До *** АминСлагам ти един минус, за следното:Не съм фен на Бойко и на ГЕРБ, но...да кажеш, че някой се хвали с проект отпреди 40г. е меко казано несериозно.Ами, проекта за магистралата е от 40г.защо не го изпълниха този проект, като е толкова стар?Проекта за метрото- същата работа.То и аз мога да си направя един проект сега за къща, но 50г. никой да не я построи.И като се реши някой, като осигури бююджет и изпълни проекта, аз да му кажа:-Е, да, но...той този проект е на 50г. не се хвал
44
8
 
24
 
! Отговори
MUncho преди 10 години
Няма как да не си виждал!Всяка сутрин, като се погледнеш в огледалото си припомняи че си министър!По голям АБСУРД има ли!?Ако не ти стига звъни на Орешарски и ако ти отговори, че е още министър си помисли-ПО-ГОЛЯМ АБСУРД ИМА ЛИ!?
43
8
 
32
 
! Отговори
jaksava преди 10 години
Абсурдно е, че ТИ, бившата ти и настоящата ти любобница сте в МС !!! Това е абсурд, но явно на вас не ви пука... пък знае ли чове, може и да си правите оргии там :))
42
14
 
25
 
! Отговори
акуд преди 10 години
Петър Стоянович кога е виждал друго освен овчарници и краварници, че обобщава какво е лувър. а и проблема на министъра е да открадне заделените пари. то от *** комунист какво друго да очакваш
41
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всъщност този Лувър за какво ни е? Сигурно там ще бъде сложен препариран последният българин и *** ще го зяпат и ще цъкат с език...
40
0
 
11
 
! Отговори
Вежди Рашидов преди 10 години
до 22Машалла ефенди, и като заговорихме за културата на министъра, някой виждал ли е онова скромното момче Митовски, да го ***?
39
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лувър не е като да крадеш в името на партията майка. Кой го направи този *** министър?
38
0
 
20
 
! Отговори
andreivn преди 10 години
а политическите коментари се свеждат до това да се обсъждат външен вид на хората, елементарно, мнооогооооо елементарно, в улица без изход с такава нация !!!!!!!!!
37
9
 
22
 
! Отговори
andreivn преди 10 години
БСП, ДПС и Атака са партиите които разчитат на омразата между хората. Никога досега не съм виждал такава нетърпимост между хората. Гея , Бея и Злодея направиха това което виждам тук в коментарите. Всички сте техни пионки !!!!!!!!!!!!!!!!