Непознатият Пловдив - в "Нощта"

Деветото издание започва на 20 септември
20 сеп 2013 10:58, Петя Славова
2

Снимка: Нощ на музеите и галериите - Пловдив

Градска история, археологически открития, концерти, пърформанси, инсталации, прожекции и забавна наука. Това включва програмата на „Град и публични пространства”, която както винаги ще промени и оживи Пловдив на 20 и 21 септември.

Както Dnes.bg писа, началото на програмата ще започне с откриването на изключителния археологически обект „Малката базилика” на 20 септември, от 18,30 часа на бул. „Мария Луиза” до блок 23.

В рамките на фестивала на различни локации в Пловдив ще можем да чуем джаз под открито небе в „А to Jazz в Нощта“ – един проект на фестивала A  To Jazz Festival.

Всички любопитни да открият непознатия Пловдив ще научат повече от проекта „Алтернативна карта на Пловдив“ - туристически гид за различния, непознат и неприсъстващ в официалните туристически пътеводители град. На 20 септември в Общинското предприятие „Радостни обреди” ще се състои представянето на проекта, а на 21 и същинският тур из пловдивските потайности.

На сцената пред artnewscafе можете да слушате полско-украинско трио Dagadana, съчетаващо различни стилове – джаз, фолк и електронна музика.

Още едно чуждестранно участие, този път сред тракийското селище на Небет тепе е инсталацията на Мартин Щурм „Еxcolo VI“ –артистичен проект в развитие, както и звуковата инсталация „Камбана” на същата локация.

За първи път в Пловдив ще гостува танцовата компания Derida Dance с ко-продукцията „Monocrossing“ – един мултимедиен танцов пърформанс в Лятно кино „Орфей”.

В същия ден, 20 септември, американските артисти Оливия Робинсън и Джеси Стайлс ще покажат своя проект на Римския стадион на Филипопол в Пловдив. Тяхната сайт-спесифик инсталация ще се впише по изключително актуален начин в историческия контекст на локацията.

И в двата дни на „Нощта” ще можете да участвате в проекта на центъра за неформално образование и културна дейност - АЛОС.

На 20 септември ще се състои уъркшоп по художествени намеси в градска среда, а на 21, събота, на открито в Дондуковата градинка ще се представят резултатите от уъркшопа.

Проект „Кино Космос“ на Колектив – Кино Космос, КАБ и САБ ще привлича посетители и в двата дни на „Нощта” с изложби, представяне на различни занаяти и прожекции на стари филмови копия в големия салон.

На 20 и на 21 на улица „Отец Паисий” 5, ще можем да открием творчеството на чешкия артист Ян Хубелт. Работите на Ян Хубелт са показвани в групови изложби в Унгария и Италия, както и в 4-тото биенале през 2009 г. и в квадриналето в Прага през 2011 г.

На 20 и 21 пред Градската художествена галерия ще гостува един от традиционните партньори на „Нощта” Vivacom Фонд с проекта Vivacom Аrt Hall и последната си изложба Like.Bulgaria, представящ най-светлите и позитивни лица на страната ни.

На 20 септември е и прожекцията на филма на Plovediv – „Мечка” в Античния Одеон, както и „Приближаване“ – пърформанс на Наташа Кюпова с участието на танцово студио „Дуенде“, който ще се състои от 23,00 до 00,00 в Детмаг на ул. „Райко Даскалов”

И в двата дни от „Нощта” част от програмата на „Град и публични пространства” ще предложи забавления за деца и родители с гостуващия фестивал „Детски панаир“ – с разнообразни ателиета.

Във втория ден от „Нощта” - 21 септември в програмата на „Град и публични пространства” ще можем да наблюдавате демонстрация на физични и химични опити в проекта „Науката в приказките“ – една презентация на FameLab , проект на Британски съвет с начален час – 17.00 часа на Римския стадион на Филипопол.

В близост до същата локация, с начален час 23,00 ще бъде представен и проекта на Давид Хейууд - „Усмихни се, снимат те!“

Фонотека Електкрика и Phormatik Visual Lab ще представят своят проект – Musictricity – инсталация и музикална прожекция с начален час 21,00 часа в Античния Одеон. Инсталацията ще бъде придружена и от прожекция на музикални видеоклипове от селекцията на Фонотека Електрика.

Още филми в програмата на „Град и публични пространства” в събота ще са: прожекцията на фестивала So Independent, „Сънят на Вагнер”, която очаква своята публика от 21,30 в Лятното кино Орфей. Прожекция ще има и от 16.00 часа в събота, като част от проекта ReporTeen – уъркшоп на Център за образователни инициативи. ReporTeen e конкурс целящ да постави младежите в ситуация на свободен избор – ситуация, която да провокира тяхното въображение и да стимулира техния креативен импулс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Първата снимка в момента е от Велико Търново, а не от Пловдив.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей ***,първата снимка е от центъра на Велико Търново!