Шерлок Холмс, но не под лупа, а под микроскоп

В Лондонския музей откриват мащабна изложба на героя на Дойл
27 фев 2014 12:06, Петя Славова
0
Шерлок Холмс, но не под лупа, а под микроскоп
Хора, облекли се като прочутия герой на сър Артър Конан Дойл. Снимка: Reuters

С лула, екстравагантна шапка и лупа, Шерлок Холмс успява да разреши и най-трудните загадки. Героят, оживял в романите на сър Артър Конан Дойл преди повече от 125 години, вдъхновява киното и телевизията и до днес.

След успеха на третия сезон на сериала на Би Би Си за него Лондонският музей реши да направи най-мащабната за последните 60 години експозиция за героя, пише БТА.

Експозицията ще бъде открита на 17 октомври и ще може да се види до 12 април 2015 година. Целта й ще бъде да проникне в съзнанието на един от най-известните измислени лондончани - Шерлок Холмс. Героят ще бъде поставен като под микроскоп, ще бъдат разкрити основните черти, които определят него и заобикалящия го свят, в това число и дълбоката връзка с Лондон, се казва още в съобщението на Лондонския музей.

Организаторите на изложбата подчертават, че посетителите ще могат да видят как сър Артър Конан Дойл създава известния си герой.

Шерлок Холмс е "живял" в Лондон през късновикторианската епоха, когато Британия е велика империя, а Лондон е нейната велика столица и най-големият град в света. Частният детектив Шерлок Холмс и неговият верен приятел доктор Уотсън са били идеалните герои на своето време.

"Възраждайки се с всяко ново поколение, Холмс и Уотсън продължават да кръстосват Лондон в издирване на престъпници, възхищавайки днешната аудитория по същия начин, както и своите първи читатели. Изложбата за Шерлок Холмс ще повдигне въпроса: кой е той и защо продължава да живее?" - отбелязват специалистите на музея.

Кураторите на изложбата ще се опитат да разберат и да покажат на зрителите какво се крие зад привичния образ на Шерлок Холмс, да демонстрират връзката между литературния герой и неговия град, защото в разказите и романите на Конан Дойл Лондон е едновременно фон, герой и източник на вдъхновение за великия детектив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари