Ретроспекция на живота на Дейвид Бaуи привлича посетители на изложение в Чикаго

Събитието събира на едно място известни галерии от цял свят
Обновена: 19 сеп 2014 18:34 | 19 сеп 2014 18:34, Елена Кирилова
0
Ретроспекция на живота на Дейвид Бaуи привлича посетители на изложение в Чикаго
Снимка: архив Ройтерс

Костюми на Дейвид Бaуи, ръкописи на негови песни и музикални клипове на певеца са включени в нова ретроспектива на 50-годишната му кариера.

Събитието се организира в Чикаго, а моментът на откриването му е изключително добър за Тони Карман, директора на Expo Chicago. Изложението отваря врати по същото време, а в рамките му ще се представят 140 галерии от 17 страни, продаващи модерно и съвременно изкуство на обща стойност 60 млн. долара.

Expo Chicago се провежда за трета година и затвърждава мястото си в календара на международните панаири за изкуство. Освен това става причина за организирането на все повече събития и изложби, включително „David Bowie Is”, която се очаква да привлече богати колекционери.

Очаква се тематичното събитие, което има задачата да набере средства за Музея за съвременно изкуство, да привлече 750 ценители, пише Bloomberg.

„Арт панаирите са свързани с бизнеса, колкото и с колекционерите“, коментира Карман. „Бизнес титаните от цял свят се събират на изложенията на изкуство“.

Сред повече от стоте събития на Expo Chicago се нарежда безплатен концерт на Симфоничния оркестър на Чикаго в Millennium Park на 19-и септември. По време на кампанията за набиране на средства за музея певецът Браян Фери ще забавлява гостите, сред които ще е създателят на „Междузвездни войни“ Джордж Лукас, както и Ричард Пери, който управлява хедж фонда Perry Capital. Институтът по изкуствата в Чикаго ще покаже серия от репортажни снимки от 1980 г.

По думите на Карман обединяването на усилията на всички е от полза за изложението. Очаква се около 30 000 души да го посетят до финала му на 21-ви септември.

Някои от най-големите международни галерии се включват в Expo Chicago тази година, включително Marlborough Gallery, Matthew Marks Gallery, David Zwirner и Marianne Boesky Gallery. Всички те са присъствали на по-голямото изложение Art Basel Miami Beach.

Eleven Rivington, която е базирана в Ню Йорк, ще предложи многопластови абстрактни картини на Джаки Сакочо за около 30 000 долара. Borzo, галерия в Амстердам, която се включва за пръв път в Expo Chicago, представя произведения на Херман де Врийс за 25 000 долара. Холандският художник ще се представи и на Венецианското биенале през 2015 г.

AXA Art Insurance Corp. посочва, че по време на Art Basel Miami Beach, в което са се включили 258 галерии от 31 държави, е представено изкуство на стойност над 3 млрд. долара. Карман твърди, че на Expo Chicago творбите са на стойност 60 млн. долара.

Експозицията „David Bowie Is” идва от Victoria and Albert Museum в Лондон. Това ще е единствената американска спирка на шоуто, което ще отвори врати на 23-и септември и ще бъде достъпно за посетители до 4-и януари. След това то ще се отправи към Париж. Изложбата, която проследява живота и кариерата на Боуи, включва повече от 400 предмета, повече от които взети от личните архиви на певеца.

Посетителите ще могат да видят повече от 60 различни сценични творби, включително червен гащиризон, трико с ръчно рисувани зайци с крила, яке, създадено по дизайн на музиканта и Александър Маккуин за корицата на албума “Earthling” от 1997 г. Освен това феновете на певеца ще могат да се докоснат до негови ръкописи и скици.  

Повече новини за пазара на изкуство можете да прочетете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари