София се преобразява

Ян Форман на Дома Арт Фест
Обновена: 13 май 2015 11:03 | 13 май 2015 10:13, Петя Славова
2
София се преобразява
Снимка: Арт фондация ДОМА

Преобразена ще е София през юни. Намесата е част от програмата на Дома Арт Фест: Нордика променят облика на града.

Фестивалът тази година представя съвременното изкуство и култура на Северна Европа. Актуални артисти от региона ще променят ключови градски пространства в София със своите акции и пърформанси на открито. Сред тях е и немският художник Ян Форман, чийто глобален проект „Dispatchwork” се прочу по целия свят.

„На мен не ми харесва да живея в скучни и сиви градове, а на вас?“, така започва мотивацията си Ян Форман за стартирнето на „Dispatchwork“. Артистът намира разрушените и пропукани места в обществени сгради по целия свят и ги запълва с различни по цвят и размер пластмасови блокчета Lеgo. Авторът смята, че в сивото пространство има голям потенциал за израз на личното творчество и набляга на идеята, че всеки може сам да променя и създава собствената си действителност. София ще стане част от глобалната карта с преобразени градове по света от 5-ти юни, когато Ян ще започне трансформацията й, в която всеки желаещ може да се включи.

Климатът от севера ще пренареди по нов за София начин експозициите от Дома Нордика, свързвайки отдалечени и нетолкова познати арт пространства с установени и известни.

Сред алтернативните локации от картата на фестивала са празните складови пространства и бивш хладилен завод Мраз на ул. Индустриална 11 и галерия Underground, които ще приютят изложба Нордика 1, 2 и 3-та част, пространството в подземията на Сердика на бул. Мария Луиза 16, където ще се разположи медия арт, Склада – пространство за дизайн и интериор, което ще преплете изкуство и нордски интериор; галерия Suspacious с изложба графичен дизайн; Vivacom Art Hall – фотография; Mozei – пърформанс; галерия Credo Bonum – развиваща се във времето изложба и детска програма; Café Devet – официален инфо кът на фестивала, Дом на киното - кино прожекции, а Културен център на СУ - Нова конферентна зала в Ректората на СУ и зала Алма Матер – дискусии и пърформанс.

Освен на тези локации, част от артистите ще разчупят ледовете, изнасяйки своите пърформънси и изпълнения директно на улицата, на ключовите софийски публични локации.

За първи път Дома стъпва и в Пловдив – мястото за срещи и разговори artnewscafe посреща нордски артисти за коктейли, изложби и пърформанси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Празните складови пространства на бивш завод са подходящо място за демонстрация на този вид съвременно изкуство.Но подземията на Сердика?!?! По времето, когато те са били построени, вълци и чакали са виели из безлюдните, непроходими гори, на мястото на които чак след векове е възникнала Германия - родината на този гостуващ у нас "творец".Самоковската компиреста "градоначалничка" не може ли да си направи някои изводи,преди да дава разрешения?Ако не знае и не може - да пита, нали има съветници!
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мен пък не ми харесва, когато някой цапа с палячовски цветосъчетания античните зидове, които са по-стари дори от Аспарухова България!Всичко си има граници!Точно на тези руини дължим факта, че градът ни не е скучен и сив!