У-лицата: Метрото по твой вкус

Две млади момичета го променят и дават шанс на всеки от нас
Обновена: 28 юни 2016 15:37 | 10 юли 2015 15:03, Петя Славова
2

Снимка: Личен архив

И днес Dnes.bg ще ви среща с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Вместо да се сърдим на човека, настъпил ни в метрото, може да се огледаме и видим творби на български автори, които са подредени из мотрисите. Идеята на проекта е да разведри всекидневието, да изкара пътниците от мислите им и да ги накара да се замислят, а защо не и усмихнат.

Поезия, фотография, живопис, ако сте ги забелязали, докато пътувате и се чудите какво е – тези работи са част от "Изкуството в движение". Проектът стартира с помощта на Цветина Чанкова и Лилия Николова, които се събират покрай програмата ABLE Mentor за развитие на ученици от горните класове и споделяне на знания и опит.

Момичета обсъждат идеята, че изкуството може да стане част от всекидневието на българина, именно като отиде при него. Защо не в едно от най-посещаваните места – метрото. Така съвсем целенасочено, макар и без никакъв подобен опит, двете се свързват с ръководството на Метрополитен, както и с Метрореклама и ето, че идеята им бива приета, като им е дадена пълна свобода. Вече повече от месец творби на български автори "се разхождат" и провокират пътниците, като превръщат пътуването в нещо по-забавно и важно.

Цвети и Лили наблюдават с нетърпение реакциите на хората. Осъзнават, че дори най-вглъбените в себе си, макар и с малко повече време, се заглеждат в показаното. Убедени са, че ако заобикалящата ни среда е цветна, интересна, то и хората стават по-добронамерени.

Така е и в чужбина, където Цвети учи осем години – в САЩ и Франция. Работила е в Дания, но винаги е знаела, че ще се завърне у нас. Днес е консултант в международна компания за бизнес услуги в сферата на маркетинга.

"Хубаво е да отидеш навън и да видиш, че нивото ти на живот, което може да си позволиш в чужбина, е същото като тук. Много хора отиват, заради високите заплати, но там и разходите са доста по-високи. Ако погледнеш по-мащабно на ситуацията, ще се увериш, че тук имаш повече възможности да правиш неща. Включително и този проект. Учудих се, че стана толкова бързо".

Лили все още е ученичка. Завършва 10-и клас в Техникума по строителство и геодезия и е насочила бъдещето си също към обучение в чужбина. Но подобно на Цвети вярва, че един ден ще се завърне в България, за да бъде сред близките си.

"София се развива и има шанс да се превърне в прекрасно място за живеене. Повечето ми връстници също искат да учат в чужбина, но и казват, че след това ще се завърнат отново тук", разказва и тя.

Според двете столицата ни доста се е променила през годините. Сред една от най-важните крачки е именно метрото. "Спомням си как преди 20 години ходих на училище от Обеля до центъра, а после от Люлин до Младост. Налагаше ми се да ставам толкова рано и да пътувам с часове" – разказва Цвети – Днес метрото е променило живота на хората. Дано да го оценяват. Убедена съм, че и аз мога да допринеса за тази промяна, както всеки, който пожелае. Затова и реших да се захвана с този проект", допълва тя.

Помагат им партньорите от Софийската градска художествена галерия, СОХО, издателство "Жанет 45", които решават кои именно произведения да бъдат използвани за "Изкуството в движение".

И понеже вярват, че не са единствените, готови да дадат нещо на града си, проектът им ще даде шанс на всеки, които пожелае да продължи идеите.

В момента се подготвя платформа, през която пътниците сами да решат какво да има в метрото, докато пътуват. Убедени са, че именно подобни проекти, ще изкарат всеки от вглъбения му свят и ще променят мирогледа му.

"Средата вдъхновява, зарежда. Определено всичко е в ръцете на хората", казват още те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
е преди 8 години
До НЕМА 1Пиши и рисувай ,, С герб до гроб " и получаваш и държавна награда.
1
0
 
2
 
! Отговори
НЕМА преди 8 години
лошо!Но имам някакъв спомен,че преди години се поощряваха графитаджиите,та даже и другарката Фандъкова се радваше на графитите им, сега за графити-глоба!Ами сега!