Руслан Котев - за пътя от Лондон до София

Изложба на художника у нас
Обновена: 15 сеп 2015 12:38 | 15 сеп 2015 12:26, Петя Славова
0
Руслан Котев - за пътя от Лондон до София
Снимка: Галерия "Париж"

Самостоятелната изложба на Руслан Котев може да видим в галерия "Париж" от 16-и до 30-и септември. Художникът пренася своя живот и творчество в Лондон преди 18 години, а сега ще дебютира и на софийската арт сцена.

Признат на международно ниво, с постоянно присъствие в лондонските галерии, Руслан Котев ще ни срещне със своята мощна и експресивна живопис, която ще ни пренесе в Сицилия или Малта, ще ни изкачи по вулкана „Етна“ или по – скоро ще ни вгради в душите усещанията за тези места.

Ето какво казва и самият автор за своята изложба: „Необявеното име на тази изложба би било „Спомени за места и хора“, защото се опитвам да рисувам не само това, което виждам, но и моя спомен за него. Споменът премахва детайла, събира в единен образ чувства, мисли, асоциации и всичко онова, което не винаги е директно видимо.

Цветът и светлината са от основно значение в моите картини. Чрез тях изграждам форми, които не са съвсем дефинирани, по – скоро загатнати, отколкото завършени, както и дълбочина, която привлича погледа и оставя на въображението на зрителя да завърши картината. В някои от платната се открояват монолитни земни форми, свидетелство за катаклизъм, но също и за солидност и красота. В други - арката е основен елемент, врата към непознатото, преход към нещо ново, идващо от древността. Фигуративните картини пресъздават чувство за самота, страх, гняв, надвиснала заплаха – някои от най – разпространените и трудно изразими чувства на съвременния човек.

Богатството и дълбочината на цвета, които имат силно емоционално въздействие съм постигнал чрез редуване на покривни и прозрачни слоеве боя. Така се получава и усещане за текстура, въпреки че боите са положени гладко.

Картините в тази изложба бяха замислени, след като участвах в курс по „експресивна живопис“ в колежа „Central St. Martins“, Лондон. По време на курса беше обсъдена идеята, че една картина се създава в границите между контрола на художествения израз. В тези картини съм се опитал да намеря своя баланс между контрола и свободата.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Руслан Котев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари