Трабантът на Паси – експонат във Военноисторическия музей

Картоненото возило застава гордо до танкове и самолети
Обновена: 16 сеп 2015 12:47 | 16 сеп 2015 12:47,
99

Симеон Сакскобурготски в легендарния трабант. Снимка: Facebook / Гергана Паси

Трабантът на Соломон Паси, станал символ на евроатлантическата ориентация на България, от днес е експонат в Националния военноисторически музей. Той е дарение от Паси по повод на 25-годишнината на организираното атлантическо движение в България.

На церемонията днес Соломон Паси отбеляза, че Атлантическият клуб не е причина за атлантическото движение, а закономерен резултат и следствие от усилията на поколения българи. Паси припомни, че Атлантическият клуб беше създаден постепенно между август 1990 и април 1991 година.

За България гордостта е, че това е първата такава организация в Централна и Югоизточна Европа, каза Паси.
По думите му, месец след създаването на Атлантическия клуб държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър и германският външен министър Ханс-Дитрих Геншер приемат декларация, с която стимулират създаването на подобни клубове в Централна Европа.

Паси каза, че много се радва, че сред учредителите, които присъстват на днешното събитие, са Стефан Василев, Максим Минчев, Бойко Станкушев, Августина Цветкова.

Гости на церемонията бяха също посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, Родерик Мур - шарже д`афер на САЩ, бившият премиер Симеон Сакскобургготски и министри от неговия кабинет.

Картоненото возило бе показано през 1991 г. от CNN как "отвлича" в София генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, после мирно превози десетки световни лидери у нас, а през 2002 г. получи благословията на папа Йоан Павел Втори. Днес то стана част от експонатите на НВИМ, които показват пътя на България към НАТО.

Събитието е по повод на 25-годишнината на организираното атлантическо движение в България. Специален гост бе Родерик Мур - шарже д`афер на САЩ, който през 1990 г. стана кръстник, а впоследствие и почетен директор на Атлантическия клуб в България.

Колата легенда ще застане до артилерийско съоръжение, танкове, авиационна техника и прочее, написа Гергана Паси в профила си във Facebook.

"За мен тя винаги е била едновременно смешно малка и символично гигантска в онези неясни български години на геополитическо лъкатушене", допълва още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
6
 
0
 
! Отговори
Закари преди 8 години
НЕ Е българско име
44
15
 
1
 
! Отговори
Закари преди 8 години
Браво наи сетне един креативен и ексклозивен експонат в този музей на омразата, нетолерантността и ксенофобията.
43
2
 
12
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Предлагам на Паси и неговата атлантическа хомодружинка да осигурим картонени возила без колела и двг.С такова возило може да обиколиш цялата вселена напълно безплатно.Цар Калоян е осигурил макар и не толкова комфортни возила на едни други атлантици,които са посещавали България по време на неговото царуване.
42
4
 
25
 
! Отговори
МУЗЕЙ НА ОКУПАЦИЯТА преди 8 години
ще приюти този ТРАБАНТ след ОСВОБОЖДЕНИЕТО от САЩ. Хората трябва да знаят КОЙ ПРЕДАДЕ БЪЛГАРИЯ
41
2
 
21
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Атлантическия клуб трябва да бъде забранен със закон, а Паси вкаран в затвора като национален предател. И защо пък неговия трабнат е там, и аз имах трабнат, що не ми казахте да го докарам, да не би да е по-различен от на евреина.
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам да се ходи в музея и който е българин да плюе по трабанта му или най добре да му драснем клечката
39
2
 
17
 
! Отговори
Прост преди 8 години
Предателите на България в 5 снимки!!!!!!!!
38
2
 
16
 
! Отговори
предложение преди 8 години
да го поставят, но задължително в него да бъде и мумуфицирания паси!!!!!!
37
2
 
15
 
! Отговори
sopol преди 8 години
какъв българин е тоя пустиняк. чужденец, който ни е вкарал във военна организация. закривай тая ***. няма ли да разбере българина, че българин към българин трябва да е преоритет. а не българин бие българин, краде го, не му плаща и т.н. а мръсните лекари и полицаи вместо да ни помагат като българи, те ни довършват. ние не заслужаваме да имаме държава, тва е
36
2
 
2
 
! Отговори
toi преди 8 години
Toia S TOZI TRABANT SHTE VLEZE V UCHEBNICITE PO ISTORIA.
35
2
 
25
 
! Отговори
me преди 8 години
От кога националното предателство е повод за гордост? Каквото и да говорят, както и да се кръщават, все са изменници! Паси, Сакскобурготски и цялата пасмина около тях.
34
2
 
16
 
! Отговори
лмлмм преди 8 години
Паси ще се самоубие по 3 начина едновременно-ще се обеси, удави и самозастреля с 8 куршума.Горкият човечец страда от угризения на съвестта.
33
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-скоро трябваше да препарират Паси за Природонаучния музей.
32
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сюлейманчо /Паси/ и ти Сюлейманчо /Сакскобурготски/, мийте си зъбките и си лягайте!
31
2
 
17
 
! Отговори
В музея преди 8 години
ЗАЕДНО С ТРАБАНТА - И ПАСИ!БОЖЕ, БЪЛГАРИЯ СПАСИ!
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Картоненото возило застава гордо до танкове и самолети"Какво му е гордото? Срам и резил! Трабант във военноисторически музей...
29
2
 
5
 
! Отговори
хъм преди 8 години
Този трабант е в музея от години!! И аз не знам поради каква причина.
28
3
 
5
 
! Отговори
789 преди 8 години
Защо тази химическа тоалетна се слага във военния музей?---------------Де да беше хим тоалетна! - досега и пасажерите нямаше да ги има!
27
2
 
14
 
! Отговори
9689 преди 8 години
Защо трабанта на това нищожество а не на един обикновен българин?Тикви и военноисторическия музей осквернихте.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Картоненото возило застава гордо до танкове и самолетиА авторите на тази идиотщина тряба да застанат гордо в Карлуково (лудницата) редом с други като тях - *** за връзване.След това нещо явно мястото им е там, на тях и на "нашите" управници, които допускат такива неща да се правят така нагло.