Трабантът на Паси – експонат във Военноисторическия музей

Картоненото возило застава гордо до танкове и самолети
Обновена: 16 сеп 2015 12:47 | 16 сеп 2015 12:47,
99

С папа Йоан Павел II. Снимка: Facebook / Гергана Паси

Трабантът на Соломон Паси, станал символ на евроатлантическата ориентация на България, от днес е експонат в Националния военноисторически музей. Той е дарение от Паси по повод на 25-годишнината на организираното атлантическо движение в България.

На церемонията днес Соломон Паси отбеляза, че Атлантическият клуб не е причина за атлантическото движение, а закономерен резултат и следствие от усилията на поколения българи. Паси припомни, че Атлантическият клуб беше създаден постепенно между август 1990 и април 1991 година.

За България гордостта е, че това е първата такава организация в Централна и Югоизточна Европа, каза Паси.
По думите му, месец след създаването на Атлантическия клуб държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър и германският външен министър Ханс-Дитрих Геншер приемат декларация, с която стимулират създаването на подобни клубове в Централна Европа.

Паси каза, че много се радва, че сред учредителите, които присъстват на днешното събитие, са Стефан Василев, Максим Минчев, Бойко Станкушев, Августина Цветкова.

Гости на церемонията бяха също посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, Родерик Мур - шарже д`афер на САЩ, бившият премиер Симеон Сакскобургготски и министри от неговия кабинет.

Картоненото возило бе показано през 1991 г. от CNN как "отвлича" в София генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, после мирно превози десетки световни лидери у нас, а през 2002 г. получи благословията на папа Йоан Павел Втори. Днес то стана част от експонатите на НВИМ, които показват пътя на България към НАТО.

Събитието е по повод на 25-годишнината на организираното атлантическо движение в България. Специален гост бе Родерик Мур - шарже д`афер на САЩ, който през 1990 г. стана кръстник, а впоследствие и почетен директор на Атлантическия клуб в България.

Колата легенда ще застане до артилерийско съоръжение, танкове, авиационна техника и прочее, написа Гергана Паси в профила си във Facebook.

"За мен тя винаги е била едновременно смешно малка и символично гигантска в онези неясни български години на геополитическо лъкатушене", допълва още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е гавра с паметта на загиналите във войните през 20 век!
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко символично! Олицетворява кухата картонена същност на НАТО.
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами направете и паметник на Паси до трабанчето,като национален герой.
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Паси, рано или късно ще те застрелям със снайпер в гнусния еврейски нос, между ококорените жабешки очи. Запомни ми думата.
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Zaedno s baba Merkel s kafiavia pantalon da se kachat na TRABI i da zaminat na mainata si.A Kakvoa da kajeme za cara.Polovinata gori i planini v BG.bili negovi.Cherni vrah bil sashto negova sobstvenost.Da si go vzema zaedno sas snega.
60
5
 
2
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Така като чета коментарите, България отдавна я няма. Има шепа неграмотни, плиткуумни ксенофоби, населяващи една територия. Тази сбирщина няма как да е в състояние да организира каквато и да било държава на тази територия!
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Zaedno s baba Merkel s kafiavia pantalon da se kachat na TRABI i da zaminat na mainata si.
58
2
 
4
 
! Отговори
Българка преди 8 години
До sopol Не е българин , евреин е. И се чудя защо се прави на българин , а не действа по еврейски. Евреите построиха ограда срещу емигрантите . Нетаняху категорично обяви , че прави и източна ограда и няма да приема емигранти . Израел смятат Сирия за вражеска държава и са водили няколко войни след създаването си през 1948 година. Като евреин Соломон Паси трябва да следва инструкциите на Нетаняху. Трабанта при оградата на границата.
57
2
 
4
 
! Отговори
АЗ ТИКВИЧКА преди 8 години
да си беше занесъл писоара,поне да се ползва от всички.
56
2
 
5
 
! Отговори
Бойка Борисова преди 8 години
Благодаря , 82 ! Много ме зарадвахте с тази новина . Щом правителството има 5 милиона за чужденците , с положителност ще има и 1 милион , за да ни раздаде Коледни добавки по 50 стотинки на пенсионер. От сега се чудя как ще ги изхарча.
55
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди броени, в ефирна някоя от националните телевизии, г-н Паси говори за имигрантската вълна. Позицията му беше, че трябва да сме абсолютно отворени и толерантни... Чашата за мен преля когато каза, че просто ще "да живеем малко по-зле", но трябва да се примирим. Това гнусно изказване ме накара да се замисля, че който и интерес да обслужва, то със сигурност не е на бълграския изстрадал народ.
54
3
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
с какви глупости ни занимават
53
5
 
10
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 8 години
Браво на г-н Паси. Той много е направил за ромската общност. Всички българи трябва да взимате пример от него, ако искаме по- бързо Европа да се приобщи към ценностите на Шериата.
52
2
 
3
 
! Отговори
Лешек Балцерович преди 8 години
До vargМного бензинджии, портиери и склададжии от времето на соца, впоследствие станаха "бизнесмени". Работата им по времето на соца им е дала възможност да завържат контакти с хората, които впоследствие назначаваха "бизнесмените", като целта на тези назначения беше да има кой да върши мръсната работа и да опира пешкира. Също и да се отвлича вниманието от хората, които в действителност ръководят нещата в държавата.
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната простотия на подлизурковци
50
3
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
А Пасито го...препарирайте и го сложете...експонат в Природонаучния музей,като...изчезнал.вид.
49
3
 
19
 
! Отговори
Бъки преди 8 години
Монката Паси може да се похвали, че ориса България за НАТО и тя това стана - един Трабант в НАТО - псевдодържава, картонена имитация на армия, единствено произвежда шум, смрад и пушек и тежи в общата система за сегурност точно колкото един Трабант! Скоро този Трабант ще бъде и единствената ни бойна техника!
48
2
 
5
 
! Отговори
Лешек Балцерович преди 8 години
До vargЗащото комунизма е творение на евреите.
47
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 8 години
И защо? Много важно, че е на Паси и кой се е возил!
46
3
 
4
 
! Отговори
www преди 8 години
Чакайте бе, как от днес? Този Трабант си стои малко по-навътре в алеята на външния двор на музея от поне две години и си има надпис, че е Трабантът на Соломон Паси.Знаете ли колко хора назад във времето имат снимки с този Трабант между танковете и самолетите? Външния двор на музея е със свободен вход от години.