Слав Бакалов споделя "Радостта да си жив"

Изложба по повод 70-ия му юбилей в галерия "Ракурси"
Обновена: 17 сеп 2015 13:16 | 17 сеп 2015 11:56, Петя Славова
0
Слав Бакалов споделя "Радостта да си жив"
Снимка: Галерия "Ракурси"

Юбилейна изложба на Слав Бакалов ще бъде открита от 24 септември в галерия "Ракурси". Поводът е 70-ият рожден ден на българския художник, автор на анимационни филми, сценарист и режисьор. Творбите му са събрани под името "Радостта да си жив" и могат да се видят до 9 октомври.

"Жизненият му хумор прозира не само в благосклонно ироничното отношение към обектите на неговия интерес или символното им значение, а и в радостта, която внушават изразните му средства. Дали това е женско тяло, ябълка, дявол, котка, риба, натюрморт или пейзаж, те винаги са неговите, а не самите себе си. Той не иска да е Ван Гог, Шагал или Пикасо, а те да са част от него. Това става само когато си самият себе си и поредната изложба на Слав Бакалов отново ни го напомня. А за онези, които ще я видят, тя ще бъде начин по-леко да приемат бремето на битието", отбелязва за него Вили Китанов.

Слав Бакалов работи като художник, скулптор, режисьор и сценарист на анимационни филми. Има четири издадени книги.

От 1975 г. до 1989 г. създава повече от 50 анимационни филма, един от които пълнометражен и четири документални. За анимационните си филми е носител на много международни награди - Първа награда за анимация в Анеси, “Златна плоча”- Атина, “Сребърен дракон”- Краков, Награда за постижения в анимацията - Отава и най-престижната между тях- “Златна палма” от филмовия фестивал в Кан през 1985г.

През 2008 режисира пиесата на Дейвид Мамет "Ноември" в Сатиричен театър “Алеко Константинов”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари