Наука и фантастика в "Steampunk Anatomy"

Изложба на Димитър Минков в галерия "Париж"
1 окт 2015 08:35, Петя Славова
0
Наука и фантастика в "Steampunk Anatomy"
Снимка: Галерия Париж

Познаваме работите на Димитър Минков от „Хора и ангели“ през 2007 година. От 1 октомври може да видим втората му самостоятелна изложба в Галерия "Париж" „Steampunk Anatomy“.

Умелото използване на техниката на асемблажа и колажа придават едно ретро- футуристично, но заедно с това и съвременно звучене на творбите на Димитър Минков. В традициите на Джоузеф Корнел той успява да свърже органичното и неорганичното при създаването на своите обекти, разположени под стъклото на педантично подредените бели кутии, отбелязват от галерията.

Чистите цветни тонове на някои от елементите, използвани в асемблажите, засилват носталгичното чувство, което предизвикват фрагментите от стари портретни фотографии. Тук отново присъстват и летящите същества, но те сега не са библейски ангели, а по-скоро приличат на описаните от Карлос Кастанеда летачи.

Цялостното възприемане на творбите, представени в изложбата на Димитър Минков „Steampunk Anatomy“, създава усещането за един на пръв поглед познат, но всъщност нов и различен свят, какъвто всъщност е света на стиймпънка.

Течението „steampunk” може да се опише като носталгия по Викторианската епоха съчетано с възторга от изобретяването на парните машини /steam-пара/.

Това е всъщност една странна симбиоза между наука и фантастика, като за негови предшественици се посочват писателите Жул Верн и романът му „20 000 левги под земята“, Хърбърт Уелс или Мери Шели.

Миналото, настоящето и бъдещето се преплитат в тези „steampunk” произведения, които може да са литературни или филмови, да са от областта на изкуството, на бижутерията, на фотографията, да са музикални или от света намодата. Прецизност на изпълнението и изящност на визията са две от основнитехарактеристики на този тип творби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари