Непознати автори в обща изложба

Творби на Месрур Сабит и Кунка Димитрова във Варна
9 окт 2015 08:16, Петя Славова
0
Непознати автори в обща изложба
Снимка: Le Papillon

Изложба живопис и скулптура на Месрур Сабит и Кунка Димитрова може да видим от 12 октомври до  5 ноември  в Le Papillon във Варна.

По традиция галерията  събира за първи път в съвместна изложба двама автори, които не се познават, но се допълват в интензитета и топлината на излъчването на творбите им.

Месрур  Сабит е сред  малцината  български живописци близки до романтизма  в живописта. Майсторски овладяната класическа  техниката на живописване, чувствителност в избора на сюжети и липса на излишна  маниерност, го правят интересен и характерен художник. Творбите му не са повърхностна регистрация на  природата, те  са авторско преживяване, преляло в творческа и житейска философия. За творчеството си той споделя: „Представям природата такава, каквато искам да бъде, с послание да я запазим такава.“

Кунка Димитрова е от фамилия на  скулптори - майка й, баща й и брат й са скулптори. "Винаги с това сме се занимавали.", споделя авторката. Характерно и отличително за нея е съчетаването на два материала – керамика и метал, което се оказва доста трудоемко, но пък ефектно и впечатляващо, когато е изпълнено с майсторство и  вдъхновение. Освен вниманието към материала, Кунка се заиграва и с цветовете, които допълват изразността на скулптурата : „Интересното за мен е да съчетаеш и цвета, и формата и да се получи. Да не се бият едно с друго."

 Нейни творби са отпътували отвъд пределите на страната ни и чуждестранни дипломати са намирали особено очарование в женските фигури, чиято тема тя толкова обича.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари