Христо преди Кристо

Изложбата в Галерия "Лоранъ"
27 окт 2015 10:12, Петя Славова
0
Христо преди Кристо
Снимка: галерия „Лоранъ"

Съвсем скоро у нас се състоя първата изложба на Кристо и Жан-Клод в България, организирана в СГХГ.  Успоредно с голямото събитие ще бъде отбелязана и 80-годишнината на Христо Явашев. Творби на младия Христо ще бъдат подредени в салона на „Оборище” 16.

25 рисунки, изпълнени с молив и въглен, и 8 маслени творби, сред които изключително интересен е автопортретът на художника. Галерия „Лоранъ” се намира едва на няколко десетки метра от мястото, където Христо Явашев живее през студентските си години в София – къщата на генерал Димитър Кацаров на ул. „Велико               Търново” 12.

Както самият Кристо споделя в свое интервю, след като го приемат студент в Художествената академия, заживява в дома на приятели на „мама и тати” в София. Той дели една стая с гимназиста Георги, малкия син на Зарчо и Райна. Христо рисува всеки образ, който му се случва да наблюдава наоколо: достолепния генерал, баба Фани, Вера, чичо Кинди, Влади Симеонов, все запомнящи се личности.

А „чичо Зарчо” и „леля Райна”, както младият Христо нарича своите домакини, са уловени в различни непринудени пози, често и по време на сън. Етюдите, изпълнени с много топлина и чувство на близост, разкриват характерния авторски щрих на великолепния рисувач. По това време се ражда мечтата за свобода – в живота и в изкуството. Така, от дома на „Велико Търново” 12 Христо отпътува за Прага, а оттам емигрира във Виена. Къщата на генерал Кацаров днес я няма, но свидетелство за уютната атмосфера на гостоприемство е оставеният от Христо „Интериор”.

Творбите няма да са реставрирани. От галерията обясняват, че този проект „Христо преди Кристо” са мечтали от почти две години. Той представя произведенията в автентичния им вид, така както са оставени от ръката на художника преди повече от шестдесет години. 

Ще бъдат показани цялата колекция, не селектираме етюдите според тяхната завършеност. Една безценна сбирка, която отвъд естетическата, има културно-историческа стойност. Документира епохата, личностите и затрогващите понякога отношения. Убедени сме, че тази колекция трябва да бъде съхранена в своята цялост и се надяваме, че един ден тя ще намери своето достойно място в музей на художника у нас.

Изложбата позволява да видим началните стъпки на артиста, извървял пътя до световната сцена. Може да я видим от 29 октомври до 19 ноември 2015 г., в галерия „Лоранъ”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари