Турски художник раздвижва всекидневието

Шакир Гьокчебаг за първи път с изложба у нас
Обновена: 3 ное 2015 13:33 | 3 ное 2015 10:23, Петя Славова
0
Турски художник раздвижва всекидневието
Снимка: Sariev Contemporary

 Първата самостоятелна изложба в България на турския художник Шакир Гьокчебаг ще се състои в Sariev Contemporary в Пловдив.

Експозицията е кръстена „Aftermade“ и ще бъде открита на 6 ноември от 19.00 часа в присъствието на художника. В разговор с публиката на седми ноември от 15 часа Шакир Гьокчебаг ще представи работата си, своя художествен подход, както и най-новия си каталог „Prefix & Suffix“. Изложбата ще бъде отворена до 15-ти януари 2016 г.

Художникът е представен от Рене Блок, който описва работата му като „находчива, оригинална и игрива“: „Той освобождава предметите от всекидневието от тяхното функционално предназначение и, посредством намеси, изпълнени с чувство за хумор, умни реконструкции, отчуждение, фрагментиране или орнаментални пренареждания, ги превръща във впечатляващи художествени работи. Винаги е интересно как превръща тривиални евтини материали в крехки, естетични и фини произведения.“ Освен това работите на Гьокчебаг „предават нещо, рядко срещано в съвременното изкуство; предават една видимо необуздана радост от живота.“

В пространството на Sariev Contemporary Гьокчебаг ще представи инсталации в своя типичен стил на ползване на предмети от ежедневието. Самият той ги описва като „aftermade“ – израз, въведен от него, за да опише своя художествен подход.

С „aftermade“ той се разграничава от „класическата“ дадаистка практика на ready-made. Гьокчебаг не просто използва предмети от ежедневието, извадени от нормалния си контекст. В неговите ръце те се првръщат в суров материал, който трябва да бъде оформен; той се намесва радикално в техния вид и структура докато загубят почти всякакъв белег на предишното си предназначение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: шакир гьокчебак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари