Всекидневието на Балканите в акварел

Изложбата е на Севда Потурлян
Обновена: 3 ное 2015 13:15 | 3 ное 2015 11:27, Петя Славова
0
Всекидневието на Балканите в акварел
Снимка: Галерия Париж

Двадесет акварела на художничката Севда Потурлян ще бъдат подредени в галерия "Париж" от 3-и ноември. Галерията за пръв път я представя, но авторката има зад гърба си поредица от самостоятелни и групови изложби, както и няколко награди за живопис.

Акварелите, които ще бъдат представени са нещо като„моментни снимки“ от всекидневието на хората в някои балкански страни, които художничката е посещавала - като Турция или Сърбия, но има и от различни кътчета на България. В картините си, авторката сякаш е „фотографирала“ живота на една  улица с нейните многобройни разговори между хората, малки магазинчета, уютни кафенета и пъстри сергии с плодове и зеленчуци.

Разбира се, в този бълбукащ ритъм е логично да се срещнем и с пеещия китарист, и с чакащия замислен човек, и с бързащите хора, и с влюбените двойки, и с играещите деца, и с лаещите кучета и с вечно наблюдаващите котки.

От голямо значение за постигането на уникалността на картините е и специфичната акварелна техника, която Севда използва, а именно смесица от акварелен молив, акварелен пастел и разбира се акварелни бои, отбелязват от галерията.

Като цяло усещането от изложбата е за уют и сгряващо човешко присъствие, за което допринасят много и самите цветове, а те са земни и топли. Всъщност, унесени в баналността на ежедневието, ние не забелязваме неговата красота и уникалност, които обаче никога не убягват от погледа на твореца. Така са се получили и тези двадесет акварелни истории за нас – хората.Творбите могат да се видят до 21-и ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Севда Портулян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари