Киното ни в 101-ата си година

Изложба с плакати осмисля миналото и бъдещето му
15 яну 2016 15:32, Петя Славова
0

Снимка:  Vivacom Art Hall

  "Година 101: Новият век на българското кино" през погледа на Росен Йорданов може да видим във Vivacom Art Hall.

Откриването на изложбата плакат е на 15 януари от 19.00 ч. Авторът предлага модерен поглед към вечните филми от близкото ни минало с оригинални плакати, вдъхновени от старите незабравими филми.

Изложбата дава съвременна интерпретация на шедьоври от съкровищницата на киното, с които са израснали няколко поколения българи - "Опасен чар", "Оркестър без име", "Преброяване на дивите зайци", "Вилна зона", "Господин за един ден" и още 20 класически заглавия, адаптирани през модерните технологии и възприятия, които пренасят въздействието и посланията им в новия век на българското кино.

"Исках да покажа моята гледна точка, емоцията, запазила се толкова години. Като зрител, когото тези филми са забавлявали, докоснали са емоционално, и в крайна сметка - са повлияли на светогледа ми", споделя авторът.
 
Художник и графичен дизайнер на много музикални проекти, сред които "Естрада" на Добрин Векилов - Дони и първите албуми на Владимир Ампов - Графа, през последните години Росен Йорданов работи с различни режисьори по плакатите за филмите им.
 
Сред тях са "Съдилището", "Съвместимост" и "Другият" на Стефан Командарев и "През сълзи" на Станимир Трифонов.
 
Росен Йорданов е дизайнер и художник и на проектите "На границата" (сериал по разказите на Йордан Йовков, излъчен по БНТ), "Часовникът на Брежнев", "Сънувах Европа" и други.
 
Изложбата "Година 101: Новият век на българското кино" ще бъде представена от проф. Станислав Семерджиев - ректор на НАТФИЗ, изпълнителен директор на Световната асоциация на филмовите и телевизионни висши училища (CILECT) и председател на Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радиосценаристи. Очаква се да присъстват много от актьорите, сценаристите и режисьорите на филмите, вдъхновили проекта.
 
Експозицията ще продължи до края на януари и ще бъде придружена от прожекции на филми, попаднали в селекцията на автора. Предвидена е и дискусия за бъдещето на родното кино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари