Имението на Чаплин – превърнато в музей

Проектът в швейцарското градче Корсие-сюр-Веве струва $60 млн.
18 апр 2016 16:00, Петя Славова
2

Снимка: БТА

Той умее без думи да казва много. С черно бомбе, строги мустачки, бастунче в ръка, Чарли Чаплин изгради незаличим образ на скитника, борещ се с трудностите, изпречващи се пред бедните хора.

В 3000 квадратни метра,обхващащи три здания са събрани спомени за тъжния комик. Музейният комплекс се намира в швейцарското градче Корсие-сюр-Веве и посрещна първите си посетители с богата експозиция ,включваща фотографии, киноматериали и лични вещи, предаде ТАСС.

Музеят е разположен в имението "Маноар де Бан", където гениалният комик изкарва последните 25 години от живота си. Чаплин се премества да живее в Швейцария, след като в САЩ е подложен на преследвания по времето на маккартизма, припомня БТА.

Откриването бе свързано със 127-та година от рождението на Чаплин, а в него взеха участие синовете му Майкъл и Юджийн.

"Имението малко се е променило, но духът на Чаплин си остава, заяви Юджийн. Именно това считам за най-прекрасното нещо в този проект!"

Музейният комплекс "Светът на Чаплин" бе плод на дългите усилия на потомците на киноактьора, сценариста, режисьора и композитора. Реализацията му отне цели 16 години, 7 от които преминаха в съдебни спорове с местните власти и съседите.

Имаше и трудности от финансово естество но с помощта на спонсори бюджетът на проекта събра около 60 милиона долара. 30 милиона от тях финансираха реставраторските и строителните работи на имението.

Очаква се всяка година той да бъде посещаван от 300 хиляди души.


2
Още по темата: ШвейцарияЧарли Чаплин
Още от
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гений исках да напиша...извинявам се, не е грешка, просто от бързината.
1
0
 
1
 
! Отговори
Az преди 1 година
Браво, този гении и велик артист го заслужава, радвам се много!!!