VIPA 2016: 5000 евро за фотографа на годината

Бляскава церемония ще отбележи първите награди в София
0
VIPA 2016: 5000 евро за фотографа на годината
Снимка: VIPA

На 6 април във Vivacom Art Hall в София ще се състои първата бляскава церемония по награждаването на победителите във Voubs International Photography Awards 2016.

593 фотографа от цял свят се включиха в онлайн конкурса, а победителите бяха определени с иновативния алгоритъм на платформата Voubs.com, който позволява максимална прозрачност и следене в реално време на 3 компонента:

- вотът на международно жури от професионални фотографи с опит и признание от Австралия, САЩ, Русия, ЮАР, Бангладеш, Израел, Португалия, Румъния и България

- вотът на публиката – стотици хиляди гласове на потребители от 87 страни

- популярността и интересът към всяка отделна фотография

След 8 месеца и 2 етапа на гласуване, вече са определени най-добрите кадри в категориите "Хора", "Модна фотография", "Храна", "Архитектура", "Репортажи" и "Атрактивни фотографии от България". Във всяка от тях победителите ще си разделят по 6 000 евро - 2000 евро за първо място, 1500 – за второ, 1000 евро за трето, и 800 и 700 евро съответно за четвърто и пето.

Акцентът на самата церемония пък ще е награждаването на първия "Фотограф на годината" на Voubs, който с доброто си представяне в максимален брой категории ще заслужи почетната статуетка "Златен Voubs" и допълнителна премия от 5000 евро.

На награждаването ще присъстват победителите в шестте категории - фотографи от Румъния, България, Португалия, Бангладеш, Словакия и Нова Зеландия. Ще се насладим и на изложба на всички наградени фотографии.

Специални гости на церемонията ще са и четирима от членовете на журито – Белий Ден, Пини Хаму, Ерин Нейтън, както и българската представителка Лилия Йотова. Събитието ще бъде съпътствано от паралелна образователна програма с три уъркшопа, водени от гостите-фотографи.

Впечатляващият общ награден фонд от 41 000 евро нареди VIPA 2016 сред най-големите фотографски конкурси в света. Това, което го отличи от другите, бе ниската входна такса и демократичният достъп, позволяващ участието както на профестионалисти, така и на любители фотографи. 


0
Още по темата: Voubs International Photography AwardsVIPA
Още от
Напиши коментар Коментари