Германия триумфира на Биеналето във Венеция

57-ото издание награди Франц Ерхард Валтер със "Златен лъв"
13 май 2017 21:17, Петя Славова
0
Германия триумфира на Биеналето във Венеция
Снимка: БТА


Експозицията на Германия беше удостоена с главната награда на 57-мото Биенале на съвременното изкуство във Венеция за най-добър национален павилион, а немският художник Франц Ерхард Валтер получи "Златен лъв" за проекта си в главната изложба "Да живее живото изкуство!", предадоха ДПА и ТАСС.

В павилиона на Германия бе представен проектът "Фауст" на Ан Инхоф, който ще ще се създава в продължение на седем месеца по определен сценарий. Част от него са всекидневни 5-часови пърформанси в стерилно на вид пространство със стъклени стени.

По мнението на международното жури "Фауст" по най-добрия начин от всички 86 национални експозиции е превъплътил девиза "Да живее живото изкуство!", лансиран от кураторката на Биеналето Кристин Марсел, съобщава БТА.

За работата си в основната изложба "Златен лъв" получи още един немски художник - Франц Ерхард Валтер, представител на течението процес-арт. В него се съчетават идеите на минималистичното изкуство с пърформанса. Организаторите считат Валтер за един от най-радикалните художници от втората половина на ХХ век.

Той има много последователи сред младите автори. На Биеналето лауреатът се представи с 3-метрови работи, създадени между 1983 и 1986 година от поредицата "Конструкции за стени", а също така и с отделни произведения от серията от 1975 година "Ходещи пиедестали"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари