Рекорд! Продадоха "Спасителят на света" за $450,3 млн.

Картината на Леонардо да Винчи стана най-скъпото произведение
16 ное 2017 09:15, Петя Славова
12
Рекорд! Продадоха "Спасителят на света" за $450,3 млн.
Снимка: БТА

Картината "Спасителят на света" на ренесансовия гений Леонардо да Винчи е продадена за 450,3 милиона долара, съобщи аукционна къща "Кристис", цитирана от Франс прес.

Това поставя нов рекорд за най-скъпа картина, надминавайки значително предишната най-скъпа творба - "Les Femmes d'Alger (version 0)" на Пабло Пикасо, която достигна 179,4 милиона долара през 2015 година.

Платното на Да Винчи с размери 64,5 см на 44,7 см дълго време бе считано за загубено. На него е изобразен Христос, облечен в ренесансова одежда, с дясната си ръка той благославя, а в лявата държи кристална сфера.
Преди търга, продължил 19 минути, произведението бе оценено на 100 млн. долара.

Възможно е картината да е била нарисувана за кралското семейство на Франция и да е попаднала в Англия след женитбата на крал Чарлз Първи с френската принцеса Хенриета Мария през 1625 година, посочва експерт по творчеството на Да Винчи.

След 1763 г. следите на картината се губят, докато тя не е открита отново през 1900 г., силно уредена, в частна колекция, пише БТА.

Картината била продадена отново през 1958 г. и след това била закупена в лошо състояние от консорциум на търговци на произведения на изкуството, които заплатили за нея по-малко от 10 000 щатски долара през 2005 година. Те възстановили творбата и потвърдили автентичността й като произведение на Леонардо да Винчи.

Досегашният собственик на "Спасителят на света" бе руският милиардер Дмитрий Риболовлев, който я закупи през 2013 г. за 127,5 милиона щатски долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Дедовия преди 6 години
До НеспасителВсъщност са продали образа на Спасителя, не него самия, демек един идол, нещо което напълно отрича учението на Спасителя!
9
0
 
3
 
! Отговори
пешо бирата преди 6 години
значи тия дето я реставрирали, демек донарисували издали сертификант, че е истинска. Стига бе
8
1
 
4
 
! Отговори
БИТКОИН ТАРИКАТ преди 6 години
ПЪЛЕН ФАРС Е!!!НАЧИ КУПУВАЧА И ПРОДАВАЧА СА СЕ РАЗБРАЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!! НЕЩО СТРУВАЩО ПРИМЕРНО ДО 100 МИЛИОНА ИЛИ ДОРИ 50 МИЛИОНА ЩЕ ГО ВДИГНАТ НА 400 МИЛИОНА И СЛЕД ГОДИНА ЩЕ ГО ПРЕПРОДАДАТ НАНОВО ДА ЕС ФАНЕ НЯКОЯ БАЛАМА!!! НОМЕРА Е СТАР И СЕ ПРАВИ МНОГОКРАТНО ПРИ МНОГО СКЪПИТЕ ВЕЩИ!!!ТЪЙ, ЧЕ ЦЯЛАТА ПРОДАЖБО-ПОКУПКА Е ФАРС С ЦЕЛ ДА СЕ ФАНЕ НЯКОЙ В БЪДЕЩЕ БУДАЛА :D
7
0
 
7
 
! Отговори
ХАХА преди 6 години
така се перат пари. същота както и наддават за футболистите
6
2
 
8
 
! Отговори
жеко преди 6 години
винаги съм бил убеден че тези надувания на цените на картините е същото като с биткойна, диамантите и златото, един от начините да се пренасят големи суми пари незабележимо от властите
5
1
 
28
 
! Отговори
Неспасител преди 6 години
Продадоха, купиха Спасителят на света...Само по себе си, това е достатъчно, да схванете в какъв свят живеем.Този спасител, на времето казал - Търгашите вън от храма!Днес някой извадил половин милиард долара и купил спасителяВ света има три групи хора. Първите са напълно откачени милиардери, които си мислят, че са станали богове. Вторите са напълно откачени и оскотели от крайна бедност. И третата група са най-зле, защото се побъркват в стремеж за богатство и страх от бедност. Човекът - д;бил
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей така се печелят стотици милиони долари "от въздуха". Нищо не си произвел, нищо не си направил през живота си и за 19 минути ставаш от милионер в милиардер.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквай спасителя на Света, да е малко .. м мъжкарски, а не да мяза на някое продрусано хипи. Нали се сещате - Роки, Коюндо - такива пичове.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ги задължат да плащат картината в държавата на покупка и 1 млн няма да платят, но тъй като и картината и парите са в някой безмитна зона се надцакват като за световно, защото никой не им търси инфо за произхода на парите .
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои е тоя на снимката ?