Художничка експериментира със светещи картини

Мая Цанкова представя 40 непоказвани творби
28 ное 2017 16:07,
1
Художничка експериментира със светещи картини
Снимка: Личен архив

Мая Цанкова представя своята трета самостоятелна изложба "Тъмна Светлина". Експозицията включва над 40 непоказвани досега творби, десет от които представляват "светеща живопис" и са оригинален творчески експеримент.

Домакин на изложбата е галерия "Финес", а картините могат да бъдат видяни само в дните 1-ви и 2-ри декември 2017 г. Ключова за изложбата е идеята за събиране на светлина и тъмнина в една картина. Ефектът е търсен чрез контраста между черния фон и яркостта на цветовете, както и чрез осветяването на рисунки, отпечатвани върху платно.

В експозицията присъстват абстрактни, фигурални и декоративни рисунки, като в голяма част от тях се различават силуети на човешки фигури, има и ясно изрисувани животни – коне, водни кончета и др.

За "светещите картини" авторката е избрала част от своите по-абстрактни рисунки. При този творчески експеримент, който съчетава съвременна технология и живопис, самата рисунка е запазена в първоначалния й вид, отпечатана е върху платно и е осветена.

Използвани са метални кутии, в които отзад се слага осветление и по много фин начин платното се опъва отгоре, а светлината преминава през него. Така се създава ефектът на светеща картина.

Използвани са по 4-5 цвята бои за картинанова - предимно акрилни, комбинирани с акварел, а основната техника, с която работи е "мокро в мокро"... От години Мая Цанкова се занимава с интериорен дизайн.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Аз пък видях едни картини дето като се загасят лампите те продължават да светят. Енерджи ефишънт дагее.