Художник показва стара любов

Плакатистът Симеон Кръстев представя живопис от Париж
Обновена: 24 яну 2018 09:22 | 23 яну 2018 21:37,
2
Художник показва стара любов
Снимка: Личен архив

Галерия "Сезони" представя от 1 до 13 февруари Симеон Кръстев и неговата живопис, вдъхновена от романтиката и историята на Париж. По време на творческия си престой там, художникът успява да запечата красотата на френските улици и атмосферата на града на любовта. Впечатленията, отразени в живописните му платна, създадени след това са колоритни, запомнящи се, подобно на плакатите му.

"Мисля си какво би се получило, завръщайки се от следването ми в Полша, да бях станал само живописец вместо плакатист - размишлява авторът. - Какъв ли творец щях да съм сега? Това са някакви мисли, които ме спохождат от време на време.

Художник показва стара любов
Снимка: Личен архив

Не съжалявам, че 40 години правих авторски печатни плакати, с които участвах и получавах признание и удовлетворение в редица международни изложби и конкурси, както и у нас. За мен беше удоволствие да си видя произведение на улицата, на колонките за плакати.

В новият век вече се отдадох на емоцията на живописта. Е, отвреме на време правя и някой плакат и графичен дизайн. В живописта удовлетворението от работата е само мое. Обичам да се забавлявам. Поставям си различни задачи за живописване в различни стилове. Може би кураторите и специалистите ще ме обвинят в непостоянство. Такъв съм сигурно.

Напоследък съм под влияние от пребиваването ми в Сите дез арт в Париж. Имах възможността да посетя както големите музеи, така и по-отдалечени от туристическия поток места. Да видиш оригинали на световните шедьоври е неописуемо удоволствие..."

Симеон Кръстев е завършил Художествената академия в гр. Лодз, Полша през 1975 г., специалност "плакат, живопис и графичен дизайн". След завръщането си в България се включва в творческия живот.

Дългогодишен плакатист е на Софийската опера и балет, като не забравя и първата си любов – живописта. След изчезването на авторския плакат, той продължава с графичен дизайн – пощенски марки, лога, юбилейни монети, офорление на книги и учебници. С живописното си творчество гостува на галерии в България и чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво...рядко чета в бг новини за човек, който говори с неподправена страст за това което прави.