Ученичка на Румен Скорчев с ретроспективна изложба

Мая Цанкова съчетава рисуването с интериорния дизайн
Обновена: 12 фев 2018 16:49 | 12 фев 2018 16:23,
3
Ученичка на Румен Скорчев с ретроспективна изложба
Снимка: Евгения Германова

Снимка: Евгения Германова

Виж други галерии »

Четвъртата ретроспективна изложба на Мая Цанкова включва картини от трите й самостоятелни изложби: "Синя фантазия" (2013 г.), "Уловени пориви" (2015 г.) и "Тъмна светлина" (2017).

Наред с досегашни свои творби художничката ще покаже и нови картини в галерия "Новел". Те са продължение на нейната последна изложба, за която е ключова идеята за събиране на светлина и тъмнина в една картина. В своите най-нови произведения тя залага на контраста и на подбрана палитра в синьо, златно, малиново, топло сиво, капучино и черно.

Включени са абстрактни, фигурални и декоративни рисунки, сред които се различават силуети на човешки фигури, ангели и животни – коне, колибрита, водни кончета и др. Картините излъчват експресивност, смело движение и динамика, но също така нежност, чувственост и поетичност.

Рисунки, отпечатани върху коприна, т.нар. "светеща живопис", която е оригинален творчески експеримент на художничката, също ще присъстват, както и творби от втората й изложба "Уловени пориви". Акцент в нея са мотиви от Куба.

От този междинен етап в творчеството на художничката, в настоящата експозиция ще бъдат включени малки реалистични картини на птици, рисувани с "туш в перо", фигурални композиции и няколко черно-бели скици, направени с техниката "кредо в картон".

Акварелни платна на Мая Цанкова от "Синя фантазия" също ще бъдат подредени в новата изложба. Освен с изразните средства на изобразителното изкуство, авторката умело се изразява и в интериорния дизайн.

За художничката
Мая Цанкова завършва НХГ за изящни изкуства "Илия Петров", с ръководител Димитър Стефанов през 1996 г. През 2002 г. придобива специалност "Изкуство на книгата" при проф. Румен Скорчев във Великотърновския университет. Сред художниците, на които се възхищава и едновременно са й повлияли са Микеланджело, Гоген, Кандински, Егон Шиле и Иван Милев. Трите самостоятелни изложби на Мая Цанкова са предствени последователно в галерия "Финес". 
Снимки: Евгения Германова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Невероятна палитра, цветове - златно, малиново, капучино... Тая художествено училище ли е завършила или СПТУ по хранително-вкусова промишленост?