От бордеите в Бомбай до киното: Мери Елън Марк

Красивите й контрастни фотоси в изложба у нас
27 фев 2018 22:39, Петя Славова
0

Мери Елън Марк © Марлон Брандо, "Апокалипси сега", Филипините,1976

Над 40 фотографии на Мери Елън Марк ще бъдат подредени в екзпозицията "Майстори на фотографията" в Софийска градска художествена галерия. Може да ги видим между 27 март и 22 април.

Камерата на Марк се движи между контраста на сиропиталищата в Калкута и снимачните площадки на Холивуд, между живота на малолетни проститутки и едни от най-големите кинознаменитости.

Нейните портрети на Майка Тереза, индийските циркове, бордеите в Бомбай, децата на улиците в Сиатъл, бездомниците, травеститите и хората с ментални заболявания на улиците в Ню Йорк са едната страна на живота. От другата стоят интимните потрети на куп холивудски знаменитости и кадрите от снимачните площадки на култови американски филми с десетки номинации и награди. Кадрите превръщат Мери Елън Марк в символ на фотожурналистиката, документалната и портретната фотография. В продължение на 5 десетилетия  тя може би е най-уважаваната и влиятелна жена фотограф в света.

Участва в близо 150 самостоятелни и 250 групови изложби. Изнася близо 300 лекции в цял свят. Получава над 60 награди, сред които наградата на Джордж Ийстман Хаус за цялостен принос към фотографията, както и тази на Световната фотографска организация за изключителен принос към фотографията. ииздава десетки книги, уводи към които пишат Изабел Алиенде и Милош Форман...

През далечната 1974 г. излиза книгата "Фотожурналистиката: Мери Елън Марк и Ани Лейбовиц: женската перспектива". Нейни фотоесета и портрети са публикувани в над 100 издания, сред които LIFE, The New Yorker, Rolling Stone, Vanity Fair, Vogue. Мери Елън Марк има 5 докторски степени от 5 различни университета в САЩ. Родена е през 1940 г., умира през 2015 г.

В изложбата у нас ще има фотографии на  Мери Елън Марк от 3 цикъла - Портрети на знаменитости и кадри от снимачните площадки на култови филми, Attitude (Пози) и Indian Circus (Индийски цирк).  

Марлон Брандо на снимачната площадка на "Апокалипсис сега", Федерико Фелини, докато снима “Сатирикон”, Патрик Суейзи в калифорнийския си дом, Шон Пен в съблекалнята, Уди Алън на балкона в Манхатън, Джони Деп на снимките на "Слийпи Холоу"...

Но и малолетната проститутка Тайни, чийто живот Марк проследява през годините, бездомни деца в Калифорния и Сиатъл, 9-годишната Аманда с цигара в ръка, клоуни, джуджета, хипопотам и слон под цирковите тенти в Индия, Джони Лий Купър и Хенри Милър в инвалидна количка, бутана от Туинка в бяло трико - всеки един от световноизвестните, социално контрастни и дълбоко въздействащи кадри на Мери Елън Марк ще можем да видим и в София тази пролет.

Фотографиите пристигат у нас от галерията на Хауърд Грийнбърг (Ню Йорк), който ще изнесе отворена лекция пред българската публика на 28 март, ден след откриването на изложбата. Грийнбърг е един от най-изтъкнатите галеристи на фотографии в света.

Той е специалист по фотографско изкуство от XIX и XX век и е признат лидер в определянето на неговата стойност на пазара на изящни изкуства. Като признание за неговия труд в тази област и неговата ненадмината колекция от повече от 30 000 фотографии, списание "Америкън фото" провъзгласява Грийнбърг за един от 25-те най-важни хора във фотографията.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари