Живописта на Владимир Гоев, която носи духовност

Акад. Светлин Русев за изкуството на големия художник
12 апр 2018 12:37,
0
Живописта на Владимир Гоев, която носи духовност
Снимка: Личен архив

Изложба - живопис на Владимир Гоев се открива в галерия "Сезони" от 16 до 30 април. Акад. Светлин Русев казва, че експозицията е своеобразно завръщане на автора във време, което все повече ще има нужда не от привидни, а от истински мерки за духовност.

"Въпреки превратностите на времето Владимир Гоев успя да съхрани и развие една деликатна и изтънчена живопис, изведена до лична поетика, която ни говори с езика на тишината, на човешки преживяната природа, с езика на онази невидима духовност, която преди да се роди в пространството на картината – живее в сърцето на художника.

Загърбил суетните амбиции, съхранил артистичните си илюзии, приел природата не в нейната привидност, а в нейния вътрешен живот, Владимир Гоев се завръща със сиво-сребристите изгреви и залези, с простотата на изпълнението и дълбочината на човешките състояния.

А за тези, които го познаваха, Владо беше от хората, които отстояваха едно по-ново, по-съвременно изкуство, поддържаше, по-точно воюваше, за правото на младите да бъдат млади и правото на изкуството да живее по неписаните закони на личностната и творческа свобода" - казва още Светлин Русев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари