Стълби – клавиши и музика се лее във... варненски подлез

Проектът е до Катедрала "Свето Успение Богородично"
15 юни 2018 17:45, Петя Славова
5

Снимка: Булфото

Част от стълбите на централния варненски подлез до Катедрала "Свето Успение Богородично" се превърнаха в клавиши на пиано, а гости и живеещите там имаха възможност да слизат и да се качват по тях под звуците на музикален съпровод.

Това е възможно, благодарение на Inspire - проект, който е иновативен за град Варна и дори за България. Зад организацията му стои първото споделено работно място в града - Beehive.

В международен мащаб, този проект е познат като "Piano Stairs". Всъщност, стълбите се трансформират в гигантска пиано клавиатура по интерактивен начин, предава Булфото.

Самото пиано от стълби се активира чрез приложение, което стартира аудио файлове, когато сензорът под стълбите се задейства, каза за Радио Варна инициаторът на проекта Цветелина Йорданова, която е дизайнер.

Звученето на стълбите е реализирано посредством софтуер, който е дело на група програмисти ръководени от Юлиян Сапунджиев от VarnaLab и Михаил Милков.

Сред онези, които най-много се зарадваха на новата атракция в морския град бяха децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: ВарнаInspire
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
смутен от смутита преди 5 години
Общинската раздавачница на пари на наши хора , е уникално изобретателна !
3
0
 
3
 
! Отговори
от Варна преди 5 години
Оправдават се пари , които се приватизират , друг е въпроса за начина - музикални стълби , козметични пътни ремонти и пр.За Варна не се полагат достатъчно грижи , съответстващи на морска столица. Апропо, за какво ли се грижи държавата у нас ? Абдикирала е от всичко.Няма държава , няма проблем . По Сталински
2
0
 
19
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Като въведат синята зона в цялата централна част на Варна с всичко на всичко общо 4000 парко-места , за туристи, живущи и работещи на центъра, само до музика ще е...А за "интегрирания транспорт", дето пропиляха милиони, не приема едри банкноти и монети от 2 лв. и вече се разрушава, без да е влязъл в експлоатация, нито дума!
1
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо това е новина от глобално значение за която трябва да знаем ?