Бежанците – изключени от обществото в "Родина за вагабонта"

Форум събира гласа на маргиналите и заглушените теми
9 ное 2018 14:23, Петя Славова
5

Снимка: Галерия "Васка Емануилова"

Виж други галерии »
Глас на маргинални или заглушени теми и позиции в публичното пространство дава за трета година галерия "Васка Емануилова".  На преден план изпъква обществения диалог по темата за различията у нас.

Куратори на форума за 2018 г., чието заглавие и тема е "Родина за вагабонта", са независимите художници, критици и куратори – Мохамад Салеми (Ню Йорк, Берлин) и Патрик Шабус (Виена, Берлин).  Те се занимават с актуалния днес проблем за куиър мигрантите и бежанците в Източна Европа.

Двамата създават изложба и поредица от събития, в които куиър бежанците се разглеждат по думите на Патрик Шабус като "двойно изключени (в политически и културен аспект) от собствените си общества и все още не са приети в обществото на приемащата държава".

Откриването е на 9 ноември от 18.00 часа. Тогава ще разберем повече за това как човешката сложност и търсенето на по-добър живот и равни политически и социални права се виждат в различни истории и художествени проекти на международно известни и добре представени автори, свързани с куиър проблемите, като Брус ЛаБрус, Барбара Хамер и Вирон Ерол Верт. Част от изложбата е и работата "Help (Помощ)" на Боряна Венциславова.  Тя е метафора на цялостната ситуация, в която често се оказват мигрантите и бежанците и по-специално тези, определящи се като куиър.

Събитието ясно ще обозначи живота с куиър идентичност във време на усилващ се расизъм, национализми, увеличаваща се пропаст между богати и бедни, и в качеството на живот, и дискриминация.

Без да дава категорични отговори на множеството въпроси или да защитава било то дясната или лявата политическа позиция по проблемите, събитието се опитва да даде възможност за съпричастност към конкретната човешка ситуация.

Част от  него  е и проектът за публичното пространство "Постави се на мое място" на "Колекция Азбука"  – артистичен колектив, създаден от двамата куратори. На фасадата на галерията, както и на различни други места в София са разлепени плакати, които разказват историята на куиър бежанец от Афганистан, който е избягал от сексуално насилие в родината си, но пристигайки в България, се оказва сексуално малтретиран в българските бежански домове за мигранти.

А повече за това къде е Мястото и гласът на куикър мигранта в Европа и света ще ни разкаже на 10 ноември Вирон Ерол Верт и Жоао Флоренцио във Фабрика Автономия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Какво е "куиър"? Съжаляеам, колеги, но аз не говоря африкаанс и ще ми е интересно някой да обясни.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***-галеристи, обръщате Васка Емануилова в гроба й! срам за вас!
2
1
 
6
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Куиър бежанец - необичаен...изчанчен...Ми верно е - афгански *** - нещо като дървено джилязо
1
1
 
6
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Сексуално малтретиран в Афганистан?И такива носители на цивилизацията заливат Европа.Четох , че по сведения на Бундеснарихтендинст ( Тайните служби на Германия ) 250 000 афганистанци годишно се отправят към Германия и скандинавските страни...