Криворазбраното изкуство: За Ода Жон, свободата, салама и провокацията

Пърформанс в НХГ предизвика остри реакции в културните среди
Обновена: 27 ное 2018 14:17 | 27 ное 2018 14:00,
69
Криворазбраното изкуство: За Ода Жон, свободата, салама и провокацията
Снимка: Facebok

Изкуството е създадено, за да провокира реакции, мисли, чувства... а заедно с това – да предизвиква и дискусии. И това е така още от Ренесанса.

Имена от света на пърформънс изкуството са предизвиквали през годинитe остри реакции със своите "живи произведения" - Марина Абрамович, Рон Атий и дори Мао Сугияма, който се определя като асексуален и предизвика остра реакция със своята изложба в Япония, на която предостави ястие от собствените си тестиси.

На родната арт сцена, обаче, една провокация възбуди дискусията за безвкусицата и неразбраните артисти. А въпросната провокация е далеч по-невинна от гореизброените.

Става въпрос за коктейла след изложбата на Ода Жон – псевдонимът на българската художничка Михаела Дановска. По време на приема гостите се възмущаваха от трапезата в Националната художествена галерия, защото храната беше поднесена под формата на тела.

Тела, направени от различни видове колбаси, сирена, пишмание, питки, цели глави карфиол... Всичко това превърна културната институция в ресторант, а някои определиха провокацията като пълна безвкусица. Други пък дори я нарекоха: "Евтин порно филм".

Как така ще има салами в НХГ? Що за изкуство... От културната институция пък веднага обясниха – провокацията не е разбрана правилно.

Михаела Дановска живее от дълго време в Париж и решава да представи своето творчество в родната си страна. Изложбата е планирана още през 2017 г., когато артистката праща писмо до НХГ с предложение.

"Художничката подчерта съвсем друго нещо. Тя съзнателно направи тази маса и тези скулптури, приличащи на човека с неговото месо и с неговата телесност, да подчертае още веднъж посланието на своето изкуство - болезненото съществуване на жената в нашето общество - жената, която я потребяват", обясни Яра Бубнова, директор на Националната художествена галерия, пишат от Нова тв.

Криворазбраният пърформънс, обаче, разтърси културните среди и моментално раздели обществото на две – разбиращи и криворазбиращи изкуството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Ийв преди 3 години
ЖЕНСКОТО ТЯЛО КАТО ОБЕКТ НА КОНСУМАЦИЯ?!! ЩО ЗА ЛИЦЕМЕРИЕ ОТ САМПРЕДЛОЖИЛА СЕ, ЖЕНЕЙКИ ЗА 34 ГОДИНИ ПО-ВЪЗРАСТЕН ОТ НЕЯ МИЛИОНЕР! ИЗКУСТВО И Е КЪРВАВИ ЧОВЕШКИ ОРГАНИ , И КАТО ВЕНЕЦ- БЛЮДО С БЕБЕ НА СЕМЕЙНАТА ТРАПЕЗА!!! САТАНИЗЪМ, КАНИБАЛИЗЪМ- КАКТО ИСКАТЕ ГО НАРЕЧЕТЕ ,НО ЗА МЕН ТОВА НЕ Е ИЗКУСТВО ,А ПОДСТРЕКАТЕЛСТВО И ОПРАВДАНИЕ!!!
57
1
 
4
 
! Отговори
дедо Ви преди 5 години
Щом като си в Националната Художествена Галерия и някой трябва да ти обясни какво гледаш ....."посланието на своето изкуство - болезненото съществуване на жената в нашето общество - жената, която я потребяват" .....Тури им го в изкуството....
56
1
 
4
 
! Отговори
душко преди 5 години
Ами това е един нов Кристо Явашев, само че в женски дрехи. Хора, не ги ли виждате, че са луди? Но по-луди от тях са феновете им!
55
1
 
14
 
! Отговори
k преди 5 години
Това не е изкуство, това е КИЧ! Или по- скоро хранителен вариант на ЧАЛГА! Под секва...
54
2
 
18
 
! Отговори
провокативност? преди 5 години
ПРОВОКАТИВНИ са платната на Йеронимус Бош / "Градината на удоволствията"/ и Албрехт Дюрер /"Адам и ***" или "Меланхолия"/ например!!! Това нещо, което виждаме, сътворено от жена, която дори се е нарекла ОДА ЖОН !!!???? - ЗА БОГА!!! - това нещо е гнус и сатанизъм!!! С това, не може да се гордеем....
53
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дановска направи за смях бая народ, подлъгал се да учавства в "пърформанса" й. Сега ще се помни и коментира дълго този гаф. А колкото до това какъв художник е, да пали свещи на Имендорф и да го благославя. Ако не беше негова съпруга, никой нямаше да я знаЙ. "Естетиката" й е натоварваща. Не знам каква душевност трябва да имаш, за да твориш такива картини.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 58*** скрива невиннатa думичка "лиraви"
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГОСТБай Ганйю, бай Ганйю, шъ знайш, ний та задминахми. Ний, с пъпийонките, със смърдливите охлъзгани скъпи дънки под маркови пърхотясали сака и сред *** речи, не питаме мож ли изяде легнали едната круша, а в надпревара ръфаме шункови части от женски тела от прЕформанса на човешкия мозък в свободно демократично изкуство от течението "дИбЕлизАм"! Кой изЕде обачи, оназ, миризливата част?
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Др. ШпекНе! Никак не е!
49
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е "инсталация"? --> да се изcepeш на двора и да извикаш комшиите да видят лaйнoтo.Kaкво е "пърформънс"? --> да извикаш комшиите и да се изcepeш пред тях...
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На който си му харева да си го хапва. Има идея макър и малко кич според мен но всеки със вкуса си. Така и с чалгата, модата и всичко.
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ястие от собствените си тестиси???Ще повърна...
46
3
 
19
 
! Отговори
Др. Шпек преди 5 години
Не се бъзикайте, щото тази Ода Жон е болна. Тежко болна. Момичето от малко страда от злокачествена, хронична и акутна НИМФОМАНИЯ. НЕ Е СМЕШНО.
45
2
 
13
 
! Отговори
Резос III преди 5 години
Такава оргия и аз не бях виждал, честно!
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия са от новите другари,така наречените автентично десни на Прокопиев и птиженераль Атанасов в компанията на рожбата на комунистическото семейство другаря-господин Бойкикев.Те във всичко се съгласяват с автентичночервеносинята другарка Корнела,но в случая и те автентичните стари болшевики ще си замълчат и няма да ги подкрепят.Жалко,а фтентичнодесните толкова се напъват да помагат на другарката автентично червеносиня,каква черна неблагодарност.Тия са канибали бе,някакви тела ли гледам там??
43
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пърформънсите не са никакво изкуство. Авангардизмът, това е сферата на онези, които искат да се занимават с изкуство, но не им достига талант.
42
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слушах ги тези които са разбрали смисъла на пошлостта и си помислих за приказката на Ханс Кристиан Андерсен " Новите дрехи на царя".
41
3
 
5
 
! Отговори
Бай Уйчо преди 5 години
Ох Ода ,ох Жон , ох кеф...
40
3
 
14
 
! Отговори
ценител преди 5 години
Когато един човек не знае какво да прави,върши глупости!
39
4
 
10
 
! Отговори
ГОСТ преди 5 години
Пир по време на чумa.