Криворазбраното изкуство: За Ода Жон, свободата, салама и провокацията

Пърформанс в НХГ предизвика остри реакции в културните среди
Обновена: 27 ное 2018 14:17 | 27 ное 2018 14:00,
69
Криворазбраното изкуство: За Ода Жон, свободата, салама и провокацията
Снимка: Facebok

Изкуството е създадено, за да провокира реакции, мисли, чувства... а заедно с това – да предизвиква и дискусии. И това е така още от Ренесанса.

Имена от света на пърформънс изкуството са предизвиквали през годинитe остри реакции със своите "живи произведения" - Марина Абрамович, Рон Атий и дори Мао Сугияма, който се определя като асексуален и предизвика остра реакция със своята изложба в Япония, на която предостави ястие от собствените си тестиси.

На родната арт сцена, обаче, една провокация възбуди дискусията за безвкусицата и неразбраните артисти. А въпросната провокация е далеч по-невинна от гореизброените.

Става въпрос за коктейла след изложбата на Ода Жон – псевдонимът на българската художничка Михаела Дановска. По време на приема гостите се възмущаваха от трапезата в Националната художествена галерия, защото храната беше поднесена под формата на тела.

Тела, направени от различни видове колбаси, сирена, пишмание, питки, цели глави карфиол... Всичко това превърна културната институция в ресторант, а някои определиха провокацията като пълна безвкусица. Други пък дори я нарекоха: "Евтин порно филм".

Как така ще има салами в НХГ? Що за изкуство... От културната институция пък веднага обясниха – провокацията не е разбрана правилно.

Михаела Дановска живее от дълго време в Париж и решава да представи своето творчество в родната си страна. Изложбата е планирана още през 2017 г., когато артистката праща писмо до НХГ с предложение.

"Художничката подчерта съвсем друго нещо. Тя съзнателно направи тази маса и тези скулптури, приличащи на човека с неговото месо и с неговата телесност, да подчертае още веднъж посланието на своето изкуство - болезненото съществуване на жената в нашето общество - жената, която я потребяват", обясни Яра Бубнова, директор на Националната художествена галерия, пишат от Нова тв.

Криворазбраният пърформънс, обаче, разтърси културните среди и моментално раздели обществото на две – разбиращи и криворазбиращи изкуството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
5
 
! Отговори
Шпек преди 5 години
До ДаскалаМного точно!
37
3
 
7
 
! Отговори
Шпек преди 5 години
Модерна работа, европейска!
36
1
 
23
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Въпростната муза, ако не се беше залюбила с вече заминалия във вечните наркомански полетя друсащ дядо щеше да работи на околовръстното.
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросната 'муза' на 17 се залюбва с 45 годишния си учител.. Смятам че достатъчно е ясно защо и е такова ' изкуството'.
34
1
 
27
 
! Отговори
Зидаро-мазач преди 5 години
Ако седнеме с бригадата на тая софра, ошушкваме и салама, и момите за отрицателно време, пък те ще ошушкат нашия салам. И ще напишат Ода за това, мда.
33
3
 
20
 
! Отговори
простотия и кич преди 5 години
Отвратително! Подигравка с изкуството и националната галерия!А г-жата, която са я сложили за директорка на НХГ веднагически трябва да бъде уволнена!!!!Къде се спотайва министъра на културата!? Но може би и той е лапал от месата!? Защо центърът на столицата е арена за произведения на разни некадърни пишман-творци, мислещи се за гении (визрам освен тази случка и т. нар. бронзова къща-*** на чудесата!).
32
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
жената си е болна, има някакви визии, това е изкуство все пак, но болно изкуство, не е за човек със слаби нерви...Едва ли. Съвсем същите работи са правени много пъти преди нея. Такива копират изтъркани чужди идеи и се правят на болни, за да отговарят на клишето и да ги вземат насериозно. Всичко е за пари и внимание.
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми харесва, не одобрявам, пълни глупости на хора с ментални отклонения, правещи се на интересни. Пък онзи японеца си е отрязал топките и онази работа, сготвил и поднесъл като ястие. Сбърканяци, тези са за луудницата, а не да ни занимават с техните извращения.
30
3
 
24
 
! Отговори
Даскала преди 5 години
Михаела чисто и просто е заразена от европейската простащина !За тях , особено французите ,преминаването на моралните и етичните табута е израз на свобода на мисълта , свобода на духa , а то си е чиста проба простащина и префинена диващина!И не само това , ТЕ са си доста по- зле !
29
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бащата на Дановска е художник, правеше рекламите на БГА Балкан. Може пък да излезе нещо, моля ви не бъдете толкова строги
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родена е в София.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няко хора като искат да стават духовни и си мислят че като не ядат месо много ще подуховнеят, но още не им е дошло времето и почват да сънуват и да виждат само месо, ама тази "художничка" прекалява с човешките вътрешности, поне да рисуваше заклани прасета и агнета, а не човешки органи.
26
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Омъжваш се за чичко паричко, който е с 34 години по-възрастен. Изчакваш докато се гътне и после започваш перформансите до несвяст
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква Ода Жон - Ода Яуне е в Германия! Иначе си е Михаела Дановска.
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има име за такова изкуствоPSYCHEDELIC ART
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАбе аз съм *** чиляк не разбирам от изкуство, обаче доколкото знам на изложба на художник има картини. Защо не показвате картини, толкова ли са зле Ми виж ги в интеренет картините и, не липсват ако потърсиш, ама си проготви торбички за повръщане за всеки случай.
22
2
 
27
 
! Отговори
ЧИ преди 5 години
Бездарна пишман художничка опъна маси в националанта художествена галерия като в бивш военен стол. Идеалното звуково оформление би било някой ретро чалга хит от рода на червени домати.
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моме, това ли научи толкова време в Германия, и докато беше булка на кюнстлера, на нивото на Лейдо Гага, лейди Гага поне може да пее, глас има и сама пробива, и не се жени за 70 годишни старци за да прави кариера.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе аз съм *** чиляк не разбирам от изкуство, обаче доколкото знам на изложба на художник има картини. Защо не показвате картини, толкова ли са зле
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак добре, че не са показали картините и, жената си е болна, има някакви визии, това е изкуство все пак, но болно изкуство, не е за човек със слаби нерви, в интернет може да се видят.