Мрачният свят на Моне – унищожителят на картини

Катаракта засегнала и двете му очи и променила стила му
10 дек 2018 19:46, Нели Христова
7

Когато си възвръща нормалното зрение, Клод Моне решева да унищожи творбите, изпълнени с мрачни цветове заради болестта

Едва ли има човек, който поне веднъж не се е възхищавал на водните лилии на Клод Моне. Той е записал името си в историята на изкуството с платинени букви, като създателя на импресионистичната живопис във Франция.

Но с течение на времето, цветовете на галещите окото творби на Моне стават все по-мрачни. Застига ли депресията и френския художник?

Макар че признава, че се чувства нещастен, причината е друга. През 1912 г. света около Моне е станал по-мрачен, защото откриват катаракта и на двете му очи. Характерната атмосфера, която създават картините му, осезаемо се променя. И въпреки че можел да си върне нормалното зрение с операция, французинът се притеснявал много.

"Предпочитам да взема всичко, което мога да взема от състоянието си или да спра да рисувам някой ден, но няма да понеса ако повече не мога да виждам малките неща, които ме радват", казва той.

Моне има нагледен пример, какво може да се случи, ако процедурата е неуспешна. Неговата приятелка Мери Касат се подлага на две операции – след първата, зрението й се влошава. След втората – почти не вижда. Рисуването за нея вече е невъзможно.

Но картините му стават все по-тъмни и по-тъмни, а той все по-недоволен от тях. Това го принуждава все пак през 1923 г. да се пребори с катарактата. Операцията му е успешна, но възстановяването е тежко.

Клод Моне имал тежък характер. Бил толкова инатлив, че предпочитал да изгори картините си, пред това да ги притежава някой, който не харесва. Веднъж наистина го сторил, за да не попаднат творбите му в ръцете на кредиторите. Когато най-накрая осъзнава, че новите му платна са коренно различни от старите заради болестта го облива невероятен гняв. Той взима нож за хартия и ги нарязва.

А когато останел без работа, бил направо нетърпим. Често обичал да спори с близкия си приятел Огюст Роден.

Двамата били като братя, не можели един без друг. Дори решават да направят изложба заедно, но когато скулптурът решава, че е удачно да скрие някои от картините на Моне със статуите си, художникът побеснява. Вдигат врява до небето, а няколко дни по-късно отново пият на една маса.

Точно защото няма възможност да рисува, докато е с превръзки на очите, гневът отново завладява Клод Моне, до степен в която се опитва да изтръгне превръзките от очите си. Когато все пак докторите ги свалят, всичко му се струва прекалено жълто, а после – прекалено синьо. Две години минават, докато импресионистът може да вижда всички цветове от палитрата отново перфектно.

И тогава прави най-обичайното нещо, което се очаква от него – промъква се тайно в музеите, в които се намират част от картините му и оправя цветовете им. Останалите унищожава. Отново действие, характерно за него.

Малка част от творбите от този период на Моне са спасени от негови приятели и близки, но навярно ако е имал възможност, французинът щеше да унищожи и тях. Все пак той бил толкова упорит, че успял да се ядоса дори на дърво. Той започнал да рисува един дъб през февруари, но изоставил работата си. Върнал се обратно през май и бил изключително неприятно изненадан да завари дървото напълно разлистено. Бесен, Моне хукнал към дома на собственика на имота и го помолил за позволение да обрули листата на дъба. Това му отнело часове, но когато все пак и последното листо паднало от короната на  дървото, Моне седнал срещу него с огромна усмивка на лицето и доволно започнал да рисува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
0
 
! Отговори
Митко Банцера преди 5 години
Шъ зема един пейзаж...колко струва?
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От галактиките и Вояджър до импресионизма.Как знам само, как съм учил, как подтискам другите....кек съм умен
3
16
 
0
 
! Отговори
пецата преди 5 години
художник като всеки друг такъв, единственото което го прави по специален са свръх надутите цени на картините му а те са просто биткойна на миналото, тогава можеше спокойно да прекарваш 1 парче нарисуван плат през граници и самолети без да декларираш нищо, отиваш при евреина и той ти осребрява картината за 20 млн долара , после той си я продава на търг за 25 и така се въртят едни пари между богатите
2
5
 
3
 
! Отговори
татул преди 5 години
Наистина голям.Да се пребориш съссебе си ,нещо чутовно. Днешните мивки направиха някакакъввойн със светещи очи и казаха, че товае Самуил.Необичам да минавам оттам.Неми е добре.
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има много добри картини.Може светът му да е бил мрачен,но с такова майсторство пресъздава топли летни дни,слънчеви ливади и цъфнали цветя,че човек все едно е там и усеща топлината :)Майстор голям