Те изрисуваха Паметника на Съветската армия, сега поправят пейки!

Артистите от Destructive Creation искат да вдъхновяват хората
13 яну 2019 09:45, Петя Славова
757
Те изрисуваха Паметника на Съветската армия, сега поправят пейки!
Снимка: архив, Булфото

Българите, превърнали паметника на Съветската армия в Супермен, Дядо Коледа, човечето от Макдоналдс са били тогава ученици, малко преди да кандидатстват в университета.

"Ние се познавахме от гимназиите и бяхме приятели. Учехме в училища за изкуства", уточнява един от групата пред "24 часа." Постепенно привличат последователи и привърженици и стават повече. Присъединяват се към тях хора с различни специалности и професии. В редиците им имало администратор, поддържащ сайтове, човек, който прекарва интернет и кабелна, философ, актьори, режисьори, журналисти, дори главен готвач.

"Аз бях завършил, а другите бяха в XII клас и тъкмо завършваха. Говорехме си за това, че сме в много приятен период, в който никой не те притиска да работиш и трябва да си избереш посока.Тъй като всички сме артисти, решихме да направим нещо, докато имаме време. И искахме да е такова, което да е впечатляващо, ако е на някаква социална тема", разказва единият от групата.

Още по темата

Началото идва през януари 2011 г. Правят камилите зад Паметника на Съветската армия със знамената на Израел и Палестина по повод конфликта там. През юни същата година боядисват и самия паметник, като всеки от войниците се превръща в анимационен герой, а мотото е: "В крак с времето".

По думите им, паметникът е замислен преди камилите, но им е трябвало повече смелост. Първо са мислили да боядисат войника на върха като Супермен, но се отказват, защото е прекалено голям и към онзи момент не са имали възможността да го направят.

Последвалите реакции са на двата полюса. Едни много харесват идеята, други - категорично я отричат. CNN излъчи репортаж, а същата година темата за изпит по журналистика в Софийския университет бе "Героите на нашето време". Този акт се превръща в най-известния, излязъл от България в сферата на изкуството. Огромното внимание е предизвикало и стрес в групта.

"Получи се разединяване и с някои от хората не си говорим вече. Не сме се и виждали. Но не точно от тогава, а от следващите два проекта", разказват арститите. За някои от тях паметникът е много успешен. 6 месеца са обсъждали инициативата и са били подготвени за негативни реакции. Все пак, когато се случва толкова успешно, идва и трудността при следващите им проекти да се следват идеите на някого. Това е и причината година по Паметника да не направят нищо.

Все пак правят още един известен проект - беседката на ул. "Ангел Кънчев и "Патриарх Евтимий" в столицата. След това вече не работят в същия състав. През годините най-младият участник е бил на 16 години, а най-възрастният - на 35. Повечето са художници. Сега групата ремонтира доброволно и безвъзмездно пейки и паркове. Обикалят с кола и като видят нещо счупено, го оправят и си заминават.

"Най-вероятно това щеше да е нещото, ако не ни бяха хванали, след като боядисахме паметника. Но това не е идеята ни. Когато направихме паметника, го харесаха интелигентните, тези, които го разбират и знаят какво се случва по света. Но хората в "Люлин", "Надежда", "Младост", повечето хора в страната не го разбират, странно им е, не биха разбрали защо е толкова известно. И причината, поради която правим пейки, е за да стигнем до тях. Това е езикът, който те разбират.

По този начин всеки ден се срещаме с тях и една от целите ни е да сме здраво стъпилина земята тук, в България. Да знаем каква ереалността. Примерно днес, докато оправяхме пейки, някакви деца ни помахаха и казаха: "Благодарим ви, че поправихте пейките", една баба ни каза: "Страхотни сте, кажете какво да ви взема - сладолед или бира?" и ни донесе по един сладолед. Така имаме контакт с реалните хора, които ако правим само световни неща, не бихме срещнали. И проектите няма да са толкова силни, ако не познаваме тези хора. Шансът, ако направим още веднъж нещо като Паметника на Съветската армия, този път хората в "Люлин", които иначе биха го осъдили, ще кажат: "А това са хората, които оправиха пейките в квартала!"

За артистите хората в "Люлин" са толкова важни, колкото тези в центъра". Инициативите им само до този момент са около 200, но признават, че не всички са толкова успешни и известни. Не винаги улучват правилно темата. Опитват да поправят по 10 пейки на ден. Минимумът им е 5. В редки случаи като вали или времето е лошо, може да са по-малко. Избират местата, които ще поправят спонтанно.

"Идеята ни е, ако някъде са счупени нарочно ( а на повечето места не е така - повечето са изгнили от времето и са се счупили), да ги поправим нарочно. Минава някой и напълно произволно чупи пейка, ние искаме напълно произволно да я поправим. Замисълът ни е, че злото, лошите хора, са успешни заради това, че не им пука и на моменти правят нещата, без да ги планират. Но доброто също може да работи толкова успешно, ако не му пука", обясняват от Destructive Creation.

Групата се вдъхновява от Кристо, който е реализирал толкова успешни проекти по света. "Той 28 години се е борил за разрешение да опакова Райхстага, 15 години за Портите в Ню Йорк, Плаващите кейове е проекто то 70-те или 80-те години - нещата му се получават до голяма степен, защото не се отказва. Искаме това, което правим да е вдъхновяващо за хората - за това и искаме да стигнем до хората от кварталите, които не се интересуват от изкуство", разказват артистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


757
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
458
5
 
6
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е преди 5 години
ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГРАДИ СТОМЕТРОВА КУЛА, КАТО ТАЗИ В ПЛОВДИВ, А НА ВЪРХА ЗЛАТНА СТАТУЯ НА ВЕЛИКИЯ НИ ВОЖД ВИНЕТУ.
457
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОНКА, ЗНАЧИ СИ АЛКОХОЛИК?!ТОВА ОБЯСНЯВА ВСИЧКО!
456
1
 
2
 
! Отговори
В ИМЕТО НА НАРОДА преди 5 години
Следващия път ДО КРАК, ДО 9то КОЛЯНО, ВСИЧКИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ ДО СТЕНАТАААА ! ЗАРЕЕЕЕДИ .........
455
8
 
12
 
! Отговори
тошофоб преди 5 години
Живял съм по времето на Живков и не знам защо го хвалите.Не помните ли режима на тока?Не помните ли как в магазините нямаше нищо?Помня и как съм чакал 7 години да ми свържат телефон.Помня как не дочаках да ми дойде редът за кола.Като знам,че всички заводи тогава работеха,продукцията се изнасяше,а нищо не можеш да купиш мисля,че големите грабежи са били тогава.И след това заводите пак от БКП са разграбени.Иван Костов и Бойко Борисов нима не са от БКП?Има ли един дето да не е от БКП?
454
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този "паметник" трябва да остане, НО да се преработи. На върха трябва да се изобразят руски войници, които пият метилов алкохол от цистерна. Някои вече се гърчат в предсмъртна агония, други все още жадно отпиват... Това ще показва какво са правили ватенюците след окупацията. Тук са загинали една дузина ватенюци от отравяне с метилов алкохол на гарата в Бургас. ДРУГИ ЖЕРТВИ-НЯМА!
453
2
 
5
 
! Отговори
Gamble45 преди 5 години
Български патритот дето патеиотизмът му минава пеез Русия ими Сащ е хаджи иванчо пенчевски патриотизъм - само го заплюй! Не ни трябва да ни обеждавате с кой или заради кой ни има - продажна пасмина!!!
452
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак там - в НСИ ПИШЕ, ЧЕ В 1989 Г. СМЕ БИЛИ 9 МИЛИОНА, А СЕГА СМЕ 6,8
451
4
 
4
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 5 години
После пак ще реват " избиха интелигенциятааа " " народа избеси наркоманизираните творциии " " джендърите вкараха по психиатриите и затворитеее " " политиците ни изпозастреляхааа " " НАРОДНИЯ СЪД Е ЛООООШ "
450
4
 
4
 
! Отговори
Темелко преди 5 години
До !!!!!!!!!Какво един ден? Един ден на дърти години ще правиш манифестации, ще играеш казачоци и ще пееш руски песни от всв като в доброто старо време! Овчоглавото племе не иска в ЕС и НАТО, иска да е с Русия! Иска ТКЗС, иска комунизма, иска да е в руската сферя с всичките му плюсове и минуси! Направете референдум!! Изхвърлете България!
449
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е паметник защото не отразява реални, исторически събития. Народът правилно го е превърнал в клозет, защото това е единственото, за което е годен.
448
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано пак да изрисуват тоа срамно петно.
447
1
 
3
 
! Отговори
хахахахааа... преди 5 години
До ТемелкоПожелавам ви да да стане американски окръг.
446
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тонката"От малък не пропускам като мина оттам да го препикам този Руския паметник,а аз минавам често.:):):):):)Стискал съм един път от НДК,а бях изпил сигурно два литра бяло вино:):):):) "Да пикаеш в парка върху паметници - евроатлантически ценности!
445
4
 
6
 
! Отговори
Gamble45 преди 5 години
Намалянето на населението започва с паметника - с окупацията. Справка НСИ!
444
5
 
8
 
! Отговори
Gamble45 преди 5 години
Публично взривяване на окупаторския паметник!! За да знае всеки русофил или американофил какво го чака ако се занася с Българи!
443
9
 
3
 
! Отговори
Темелко преди 5 години
Нормално ли е да си в съюз (НАТО и ЕС) с хора които мразиш? Ами не е нормално! Съюзници са народи, които се уважават и споделят общи ценности! България не споделя общи ценности със Запада, а с Русия! България мрази Запада! България иска Красноармейски паметници! България иска Путин! България иска комунизъм и Бай Тошо! Дайте на овчоглавото племе каквото иска! Дайте му референдум и го изхвърлете от ЕС!!! Час по-скоро!!
442
6
 
7
 
! Отговори
ЕС и НАТО преди 5 години
България - първа по смъртност в света, най-бързо изчезваща нация.
441
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ и Анлия планираха да разделят България между Гърция, Турция, Румъния и Македония. Турската армия трябваше да влезе в България като гарант за изпълнение на плана. Единствено благодарение на факта, че Червената армия влезе в България преди това, днес съществуваме като държава и има народ българи.
440
5
 
7
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 5 години
Грантовете плащат на пресата, пресата прави от обикновенни престъпници, наркомански *** творци ! Дайте аз да изрисувам паметника на американската армия която единствено е убила , разрушила половин София. По същия начин след 89та изкараха най големите българоубийци от затворите и ги нарекоха репресирани. Убийци на деца, изнасилвачи, българомразци се спонсорират от америка, ЕС и Шорош. Те унищожиха държавата ни и избиха и прогониха народа. НО народа помни ! Един ден, ах един деееен.... маам..
439
6
 
6
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
Паметникът на съветската армия е там за да показв последният залтен век на България 1944-1989 Години на подем и време в което България стана държава с индекс на човешко равитие преди 30 място......... Време в което всички сфери на живота се развиваха . България прати космонавти в космоса. В България се направиха уникални производства. Ядрена централа. България беше в топ 3 на ИТ държавите ..... Стигна 6то място по медали на Олимпиада.