Те изрисуваха Паметника на Съветската армия, сега поправят пейки!

Артистите от Destructive Creation искат да вдъхновяват хората
13 яну 2019 09:45, Петя Славова
757
Те изрисуваха Паметника на Съветската армия, сега поправят пейки!
Снимка: архив, Булфото

Българите, превърнали паметника на Съветската армия в Супермен, Дядо Коледа, човечето от Макдоналдс са били тогава ученици, малко преди да кандидатстват в университета.

"Ние се познавахме от гимназиите и бяхме приятели. Учехме в училища за изкуства", уточнява един от групата пред "24 часа." Постепенно привличат последователи и привърженици и стават повече. Присъединяват се към тях хора с различни специалности и професии. В редиците им имало администратор, поддържащ сайтове, човек, който прекарва интернет и кабелна, философ, актьори, режисьори, журналисти, дори главен готвач.

"Аз бях завършил, а другите бяха в XII клас и тъкмо завършваха. Говорехме си за това, че сме в много приятен период, в който никой не те притиска да работиш и трябва да си избереш посока.Тъй като всички сме артисти, решихме да направим нещо, докато имаме време. И искахме да е такова, което да е впечатляващо, ако е на някаква социална тема", разказва единият от групата.

Още по темата

Началото идва през януари 2011 г. Правят камилите зад Паметника на Съветската армия със знамената на Израел и Палестина по повод конфликта там. През юни същата година боядисват и самия паметник, като всеки от войниците се превръща в анимационен герой, а мотото е: "В крак с времето".

По думите им, паметникът е замислен преди камилите, но им е трябвало повече смелост. Първо са мислили да боядисат войника на върха като Супермен, но се отказват, защото е прекалено голям и към онзи момент не са имали възможността да го направят.

Последвалите реакции са на двата полюса. Едни много харесват идеята, други - категорично я отричат. CNN излъчи репортаж, а същата година темата за изпит по журналистика в Софийския университет бе "Героите на нашето време". Този акт се превръща в най-известния, излязъл от България в сферата на изкуството. Огромното внимание е предизвикало и стрес в групта.

"Получи се разединяване и с някои от хората не си говорим вече. Не сме се и виждали. Но не точно от тогава, а от следващите два проекта", разказват арститите. За някои от тях паметникът е много успешен. 6 месеца са обсъждали инициативата и са били подготвени за негативни реакции. Все пак, когато се случва толкова успешно, идва и трудността при следващите им проекти да се следват идеите на някого. Това е и причината година по Паметника да не направят нищо.

Все пак правят още един известен проект - беседката на ул. "Ангел Кънчев и "Патриарх Евтимий" в столицата. След това вече не работят в същия състав. През годините най-младият участник е бил на 16 години, а най-възрастният - на 35. Повечето са художници. Сега групата ремонтира доброволно и безвъзмездно пейки и паркове. Обикалят с кола и като видят нещо счупено, го оправят и си заминават.

"Най-вероятно това щеше да е нещото, ако не ни бяха хванали, след като боядисахме паметника. Но това не е идеята ни. Когато направихме паметника, го харесаха интелигентните, тези, които го разбират и знаят какво се случва по света. Но хората в "Люлин", "Надежда", "Младост", повечето хора в страната не го разбират, странно им е, не биха разбрали защо е толкова известно. И причината, поради която правим пейки, е за да стигнем до тях. Това е езикът, който те разбират.

По този начин всеки ден се срещаме с тях и една от целите ни е да сме здраво стъпилина земята тук, в България. Да знаем каква ереалността. Примерно днес, докато оправяхме пейки, някакви деца ни помахаха и казаха: "Благодарим ви, че поправихте пейките", една баба ни каза: "Страхотни сте, кажете какво да ви взема - сладолед или бира?" и ни донесе по един сладолед. Така имаме контакт с реалните хора, които ако правим само световни неща, не бихме срещнали. И проектите няма да са толкова силни, ако не познаваме тези хора. Шансът, ако направим още веднъж нещо като Паметника на Съветската армия, този път хората в "Люлин", които иначе биха го осъдили, ще кажат: "А това са хората, които оправиха пейките в квартала!"

За артистите хората в "Люлин" са толкова важни, колкото тези в центъра". Инициативите им само до този момент са около 200, но признават, че не всички са толкова успешни и известни. Не винаги улучват правилно темата. Опитват да поправят по 10 пейки на ден. Минимумът им е 5. В редки случаи като вали или времето е лошо, може да са по-малко. Избират местата, които ще поправят спонтанно.

"Идеята ни е, ако някъде са счупени нарочно ( а на повечето места не е така - повечето са изгнили от времето и са се счупили), да ги поправим нарочно. Минава някой и напълно произволно чупи пейка, ние искаме напълно произволно да я поправим. Замисълът ни е, че злото, лошите хора, са успешни заради това, че не им пука и на моменти правят нещата, без да ги планират. Но доброто също може да работи толкова успешно, ако не му пука", обясняват от Destructive Creation.

Групата се вдъхновява от Кристо, който е реализирал толкова успешни проекти по света. "Той 28 години се е борил за разрешение да опакова Райхстага, 15 години за Портите в Ню Йорк, Плаващите кейове е проекто то 70-те или 80-те години - нещата му се получават до голяма степен, защото не се отказва. Искаме това, което правим да е вдъхновяващо за хората - за това и искаме да стигнем до хората от кварталите, които не се интересуват от изкуство", разказват артистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


757
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
538
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Гаменчета.
537
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Паметникът е абсурд и това е ясно. Но тази артистична група по едно време получи и грант, официално от Столична Община. Какъв е изводът? Май не са много оригинални..иначе графитът ми харесваше, осмиваше и едната и другата страна. Или поне аз така го видях.
536
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тъй като всички сме артисти, решихме да направим нещо, докато имаме време."Ами и аз съм артист, затова на техните години си насочих таланта към собствената реализация и намирането на работа, за да не лъскам пейки...
535
1
 
2
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА, преди 5 години
Ами , опаковайте тия паметници , като Кристо......УЧЕТЕ СЕ ОТ НЕГО , ЗА ДА СТЕ В КРАК С ВРЕМЕТО...!МОЖЕ И ПОДПИСКА ДА СПРЕТНЕМ .....ЗА "ПЛОВДИВСКИЯ АЛЬОША".....ПРОСРАЛ СЕ ОТ ЯДЕНЕ И ПИЕНЕ НА БРЪСНАРСКИ ОДЕКОЛОН!ПАКЕТИРАЙТЕ ГО...!!!!!!!
534
0
 
2
 
! Отговори
тип преди 5 години
ти май нищо не си чувал за дипломатите ЛЕГЕ И ПОЗИТАНО къде живееш в москва ли червенокнижко не си чувал също че ЛЕВСКИ БОТЕВ и БОРИС 3 са руска изработка и поне още 8 български премиер министри като последния е луканов руснаците мразят българите и ги избиват а теб ако си заслужил като г димитров може и като те убият да те напълнят със слама
533
4
 
9
 
! Отговори
огорчен преди 5 години
цялата ни история е фалшифицирана от тия окупатори срам и позор е този паметник за нацията ни и националните ни герои дали живота си за Свбодна България
532
2
 
8
 
! Отговори
читател преди 5 години
Само извръ-теняци правят паметници на окупаторите си.
531
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като видят войната от първо лице, ако оцелеят след нея и се вдигнат паметници в чест на жертвите паднали в нея, може пак да ги попитат дали няма да им се прииска да боядисват паметници.
530
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
философ, актьори, режисьори, журналисти.... незавършили гимназия... глупости на търкалета
529
13
 
3
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
СЪГЛАСЕН СЪМ, ЧЕ СМЕ КРЪСНИЦИ НА РУСНАЦИТЕ ОТНОСНО АЗБУКАТА И РЕЛИГИЯТА. НЕ ЧАКАМ ТЕ ДА ГО ПРИЗНАЯТ ДИРЕКТНО, НО ЗА РАЗЛИКА ОТ АМЕРИКАНО ВЕЛИКОБРИТАНЦИТЕ, ТЕ ГО ЗНАЯТ И СИ ТРАЯТ И ЗАТОВА НИ ИМАТ ЗА БРАТЯ. ПРОЧЕТЕТЕ МАЛКО ИСТОРИЯ И ВИЖТЕ СЛЕД АПРИЛСКОТО ВЪЗСТАНИЕ, КАК ЦЕЛИЯ ЗАПАД РОПТАЕ ЗА ЗВЕРСТВАТА ПРИ ПОТУШАВАНЕТО МУ, НО САМО В РУСИЯ СЕ НАДИГА ВЪЛНА ОТ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ / ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПУШКИН/ ГОТОВИ НА ДЕЛА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА. ЗАЩО ЛИ ТОГАВА АНГЛИЯ И АМЕРИКА НЕ СА НА НАША СТРАН
528
8
 
2
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
СИНЪТ МИ Е ФУТБОЛИСТ. ОЩЕ Е МАЛЪК И ИГРАЕ ЗА МЛАДЕЖКИТЕ ФОРМАЦИИ. АЗ КАТО НЕГОВ БАЩА БЕЗ МНОГО ДА РАЗБИРА ОТ ФУТБОЛ ХОДЯ И ГО ГЛЕДАМ. СЛЕД ЕДИН МАЧ ГО ПИТАХ, КАКВО СТАНА СИНЕ и ТОЙ МИ ОТГОВОРИ, ТАТЕ ТЕЗИ, КОИТО НЕ МОГАТ ДА ИГРАЯТ ФУТБОЛ -- РИТАТ. ТОВА Е И МОЯ ОТГОВОР КЪМ ТЕЗИ, КОИТО НЕ СА МИ ОПОНИРАЛИ НО СА МИ НАХАКАЛИ МИНУСИ.
527
17
 
2
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
И КАКВО СЕ ПОЛУЧАВА СЕГА : ВРЕДИШ ДИРЕКТНО НА РОДИНАТА СИ БЪЛГАРИЯ, КАТО Я ОТДАЛЕЧАВАШ ОТ РУСИЯ /РИСУВАЙКИ ПОНЕЖЕ СИ ДЕТЕ И НЕ РАЗБИРАШ ВЪРХУ ПАМЕТНИЦИ НА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЗАГИНАЛИ/ И ПОЛУЧАВАШ ФИНАСИРАНЕ ЗА ДА ПРАВИШ ПЕЙКИ. ЕТО ТОЧНА ТАКА СЕ ПРЕДАВА РОД И РОДИНА И НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС
526
0
 
0
 
! Отговори
До 542 преди 5 години
Но не си научил как се пише "не знам", което никак не ти прави чест. Лъжеш много!
525
2
 
0
 
! Отговори
До 571 преди 5 години
Щото Скруч ни гледа. По- натам.
524
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туй е баси новината, чуек, направо душевни оргазми получихте. Спасихте цял свят! Евала, бате! Дано изкарате яко бакшиши!
523
7
 
7
 
! Отговори
шоп преди 5 години
Щом сте толкоз интелектуални що не изрисувахте американския паметник в стил чичо Скруч с 2 чанти бомби, по повод годишнината от бомбардировките над София бре? А да забравих, не са ви платили за тази дейност!
522
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като сме управлявани от НЕМСКА фашизоидна династия, руската армия ни е освободила точно от немско робство. Борис няма и една клетка български ген - династия от шпиони натрапени ни да ни управляват във вреда на православието като турски и немски фашистки съюзници в първата и втората световна война.
521
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименФашагите какъв бог почитате като си почитате свастиката - вие сте зороастрийци - езичници. По-безбожни сте и от комунистите. И се благодарете на комунистите и на русите, че ако беше победил Хитлер, и вас щеше да изпече в Бухенвалд заедно с целия български народ, описал си е плана в книгата си, ама вие сте чели само Винету...
520
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нощното дежурство и дененощното тролско дежурство показват защо сме на 110 място по свобода на медиите. Умните и кресивите ще не оплювате вече Пеевски, а щото Боко не дава нали така, ето колко сте свободни-роби роби-нищи духом.
519
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в ултра пещерна дясна България производителността на труда е двойно по-голяма от заплатите. Тук има по милионер на 300 човека и 270 са бедни, а в Германия 1 милионер се пада на 3000, и имат истинска средна класа. Беснейте и деснейте, но и вие сте едни зле платени от олигархията десни ***. Живота ви върви на провал и комунистите въобще не са ви виновни а тези, на които слугувате момчета и момичета.