Българи и руснаци празнуваха Сирни заговезни - Масленица в София

Стотици се събраха, за да си поискат прошка и посрещнат пролетта
10 мар 2019 17:30,
331

Снимка: Павел Гълъбов

Сирни заговезни, познати като Масленица в Русия, се празнуват днес. Руската общност в цяла България тачи изключително силно празникa. По този повод пред Руския културно-информационен център в София се състоя празненство в типично руски стил.
Още по темата


Организаторите на събитието бяха подготвили концерт и множество игри за всички.Раздавани бяха палачинки и чай за столичани и гостите на столицата, присъединили се към руско-българския празник.

Руски песни, български хора, игри и надпревари изпълниха с веселие улица „Шипка“. На края на събитието, ознаменуващо идването на пролетта и прощаването със зимата, се запали куклата Масленица, която да прогони всичко зло в отминалата година.

Руснаците и българите поискаха прошка един на друг и посрещнаха пролетта с по-добро настроение, което ознаменува добрите и топли отношения между двата народа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"което ознаменува и топлите отношения между двата народа"Нямам такива наблюдения, а и като гледам снимките са били една шепа хора, въпреки безплатните манджи.
234
1
 
2
 
! Отговори
Abigeil преди 5 години
Русия е прекрасна! Кой каквото търси , това и гледа.
233
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 238В Московията видях и открадната от Андрей през 1147 година от Киевска Рус "светинята на Рус"- иконата на Владимирската Богородица, "цар Пушка" и паметника на "Калашников" !Това е основното от руската култура !...всичко се върти около оръжие, войни, грабеж, оплячкосване и поробвание, наричано за благозвучие "освобождение" !
232
3
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 236 преди 5 години
Типичен пример за клиширано мислене и папагалско грачене! Ти, човече живееш в миналото хилядолетие. Още тогава разформираха и Съветския съюз, и КГБ. Вземи да се осъвремениш малко! Робство? Та нали СССР беше наша колония - пробутвахме им калпави стоки, сечахме им гората по една небивала концесия, помниш ли Коми? Получавахме почти даром горива, заводи, оръжие. До ден-днешен произвеждаме военна продукция, без да плащаме лицензионни такси - АК, Игла. Гориво продавахме на 6 -ти американски флот за $!
231
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 233 преди 5 години
Аз сам видял доста свят, много галерии, чел съм десетки томове за изкуство. А ти си семпло и зло човече! Слабограмотно, безкултурно! Тръгнало някакво пале да ми се зъби! Пишеш глуп.ости! Все едно аз да кажа, че по "Мъчението на десет хиляди християни" ми е достатъчно да разбера немската култура, а по "дървото на обесените" - френската! Ти даже не знаеш от кого са тези творби!Защото си простичък, необразован.Една от разликите между хората, възпитани в традициите на великата руска култура и фобите
230
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руския "културно-информационен" център е КГБ шпионска централа в сърцето на София, която напомня, че България де юре е в ЕС, но де факто е все още под съветска окупация !
229
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Допълнение към 234Руснаците са ни братушки, колкото Жириновски е българофил !
228
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са наши братушки...ама друг път !
227
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 230Видях и "Барлаки на Волге", мавзолея на "Ленин" и мястото на което разстреляха Немцов !Младите руснаци наричат държавата си "Рашка-го.вняшка" !Все руска култура !
226
5
 
5
 
! Отговори
До 228 преди 5 години
До До Анонимен 225Рашка, рашкаа...примера ти работи срещу тезата, ама кой да се усети!!???САЩ са държава на 200г. и е най-мощната в света.Германия- напълно капиталирала 2 СВ и за няколко години, отново е пред любимия ви СССР.За какво говорим, изобщо??! Ще ни хвалиш Русия с научен прогрес, с развитие, икономика, производство и т.н.??Ти, наистина ли///??
225
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РОдните русофили сигурно са се извинявали, че сме станали част от НАТО и ЕС.Молили са за прошка руснаците.Жалка история.
224
3
 
4
 
! Отговори
224 до 227 преди 5 години
До Анонимен 227И само това ли видя в Третяковката? Да тази картина е гениална, въздействаща, влудяваща! Но има и други творби на Репин. Има и Серов, Перов, Саврасов, Иванов, Айвазовски, Врубел, Ге, Васнецов, Кустодиев, Куинджи, Кандински, Рьорих и още, и още!Само не ме карай да търсим произхода на всеки от тях и процентите великороска кръв в жилите му?Чел си "Война и мир"? Браво! А разбра ли нещо?И не се гаври с тефтерчето на Левски, не го поставяй като контрапункт на руската култура! Ясно?
223
2
 
3
 
! Отговори
Боли ме дедовия преди 5 години
За Рушката *** и за празниците имТам доскоро взривяваха храмовете БожийКога станаха гристияни?!
222
5
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 225 преди 5 години
Чак сега ми се изясни, защо не са дошли да ни освободят братята-американци! Ами че заради Гражданската война 1861-1865 гг! Те са се посбили яко, за да се освободят робите.Нищо, че до средата на 50-те години на ХХ век, е имало пейки "Само за бели" и ККК са палели кръстове и са правели разни други неща.Ние сме били имали фабрики по турско!Знаеш ли откога в Урал и имало металургия? Знаеш ли, че Ижорският завод, в който са направени ядрените реактори за Белене, е основан през 1713 г от Петър Велики
221
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 224Аз посетих Третяковската галерия и видях как "Иван Грозни убива сина си", прочетох "Война и Мир, и научих как Чепига и Мишков разгледали катедралата в Солсбъри без да знаят, че през това време тяхните сънародници Скрипал берат душа !Толкова за руската култура !Предпочитам да отида отново в националната библиотека Св.Св. Кирил и Методий да видя тефтерчето на Левски !
220
3
 
2
 
! Отговори
Руски агент преди 5 години
До КинаКинче, дай да се разберем - Святослав руснак ли е или украинец? Запорожец руска кола ли е или украинска?Чернобил руска АЕЦ ли е или украинска?Въпросите са принципни. Шах!
219
4
 
4
 
! Отговори
до 208 преди 5 години
До АнонименНикаква свобода не може да ти даде някой , който само преди 17 години от руско-турската война е бил продаван като *** за половин рубла ,докато тези които е тръгнал да "осбовождава" са имали къщи , ниви , фабрики , търговия , животни и пр. Царят е наречен Освободител защото през 1861 премахва крепостничеството т.е. РОБСТВОТО в Русия.Войната е след 16 години -1877-1878.РОБЪТ НЕ МОЖЕ ДА ДАВА СВОБОДА !
218
3
 
5
 
! Отговори
Руски шпионин преди 5 години
До Анонимен 217В Руския културен център има КУЛТУРА. А на мен не ми дреме, че е пълно с безкултурие и некултурни хора. Ти, например, отиде ли да видиш изложбата на Николай Райнов? Дайте да затворим и Градската галерия, защото идитата се занимават със съвсем други неща - не гледат изложби, а затварят културни центрове. В РКИЦ съм гледал страхотни филми, изложби, видях Никита Михалков, пих чаша вино с Кобзон.Отивай да куфееш с чалга, мир.изли.вецо!
217
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 220Русофилите-продажници от язовир "Копринка" ли са всичките българи !?
216
2
 
3
 
! Отговори
до 219 РАДАН КЪНЕВ преди 5 години
Такъва една дълбока, дълбока ...