В кадър: Фотограф облече българката в носия

Изложба "Аз съм Българка" в Националната библиотека
20 мар 2019 14:37, Петя Славова
3

До 29 март в Централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" може да бъде разгледана авторската изложба на фотографа Радослав Първанов "Аз съм Българка!" – Продължението.

Колекцията от около 30 цветни фотоса е втора част от едноименния проект на Първанов, в който той представя красивите лица на български момичета, облечени в народни носии от различни фолклорни региони на страната.

Кастинг е имало за лицата, но местата, на които са правени снимките, също са подбирани специално. Авторът на изложбата разказа в студиото на "България сутрин", че тя минава под знака на Благовещение.

"Допълвам картата на България - желая да съставя една карта изцяло от красиви момински образи, облечени в народни носии. Тук обогатяваме образа с нови 22 модела и още повече места. Във втората част съм заложил малко повече на природните забележителности", подчерта фотографът пред Bulgaria ON AIR.

Радослав Първанов каза още, че работа му е продължила повече от година, защото първите снимки са били през януари миналата година. Той сподели също, че сред момичетата е открил разтърсващо уважение към фолклора ни.

"Всички елементи от носията, целият код вътре, всяко нещо, което е вплетено при зашиването на шевицата и съставянето ѝ, се допълва прекрасно с очите, с усмивката, с изражението, с чертите на жената", каза още Първанов и допълни, че е открил истински момичета - българки, въплъщение на ценностите.

По думите му, е стигнал до места, които са малко известни, а съхраняват много история и природа без да са експлоатирани като исторически и туристически обекти. Филмът, който показва проследява хронологията на снимките. Статичният образ на снимката, а видеото носи нови картини и зрителят да почуства атмосферата по време на снимките.

Фотографът обяви, че иска да направи продължение на продължението, защото има още места и фолклорни области, които желае да запечата.


 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Воевода преди 1 година
Това трябва да е бъдещето на България!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Po-realistichno e da iazdi svinia ili magare.......
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БРАВО!!!