От 24 до 30 май мечът и пръстенът на хан Кубрат - в София

Съкровищата от Ермитажа пристигат в Националната галерия
20 май 2019 17:45,
36
От 24 до 30 май мечът и пръстенът на хан Кубрат - в София
Снимка: Национална галерия

От 24 до 30 май жителите и гоститие на София ще могат да видят меча и пръстена на хан Кубрат в Националната галерия. Официалното откриване на дните на Ермитажа ще бъде от 16:00 часа в Двореца – Бална зала, пл. „Княз Александър І“, съобщиха организаторите.

Още по темата

629 или 681 г.? Кога е основана българската държава?

По инициатива на министър-председателя г-н Бойко Борисов и с активното съдействие на министъра на културата г-н Боил Банов изложбата се осъществява в рамките на Дните на Ермитажа в София. На откриването й ще присъства заместник-директорът на Държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов. 

Два от най-емблематичните за българската история предмета – мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм  ΧΟΥΒΡΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ (ХУВРАТУ ПАТРИКИУ), доказващ името на получилия патрицианско достойнство - хан Кубрат, съхранявани в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург, ще бъдат временно експонирани в Националната галерия в рамките на Дните на Ермитажа, един от най-богатите световни музеи.

Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат.

Съкровището от Малая Перешчепина е интересен и сложен комплекс, който включва различни по своята функционалност групи предмети, с ясно разграничена и обоснована културна принадлежност. Тук могат да бъдат идентифицирани изделия, дело на местни “варварски” майстори, както и произведения на торевтиката, изработени в иранската традиция в земите на Сасанидите. Най-голям брой са изделията от благороден метал, произведени в ателиетата на Константинопол.

По своя характер съкровището не е хомогенно и не може да бъде ограничено в тесен хронологически период от време (най-ранните находки се датират през първите години на третата четвърт на VII в.).

Безспорно най-интересният комплект от предмети принадлежи към личните вещи на хан Кубрат. Те са инсигнии, свързани с висшия сан на техния собственик:  коланна гарнитура от злато, параден железен меч с изящно изработените и украсени златна дръжка и ножница, две златни закопчалки за мантия, две златни гривни. Най-важният артефакт сред тях е пръстен с монограм.

Артефактите от един толкова важен комплекс, датиращ от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството. Това е един от редките случаи, за който може да се определи не само етническата принадлежност на собственика на предметите, но и те да бъдат обвързани с конкретно име - името на хан Кубрат.

Съпътстващи събития:

25 май 2019, от 16.00 часа -  кураторът на изложбата доц. д-р Иля Ахмедов ще изнесе лекция в Балната зала на Двореца.

29 май 2019, от 16.00 часа -  в Квадрат 500 на Националната галерия Максим Лапшин ще представи Лабораторията по научна реставрация на кавалетна живопис на Държавния Ермитаж.

24 май – 30 юни 2019 – прожекции в Балната зала на филмите „Ах, Ермитаж!“ и „На Ермитажа с любов“.

Дните на Ермитажа в София се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

За допълнителна информация:
д-р Калина Петкова, куратор на изложбата от страна на Националната галерия  0879 834 032

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Какво общо има тоя кривокрак беззъб хипар с конска опашка Ханко Брат с царския дворец който носи духа на западната цивилизация. Сега остава да поканят правнучката на Ханко брат лилито Иванова да изпее нещо на откриването
33
2
 
8
 
! Отговори
Крали Марко преди 4 години
Малая Перешчепина до град Полтава. Намира се точно между Харков и Днепропетровск. Тоест Донецкият район който е сто процента руско население. Винаги съм си знаел че с Руснаците сме си един и същи народ. Независимо от чудовищната анти руска пропаганда ние сме си кръвни братя.Няма начин да сме живяли там и да не са ни останали гените там. СЛАВА НА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ И ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ - ЕДИН НАРОД СМЕ .
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние им дадохме много повече от архивите. Ние им дадохме основата на духовната и писмена мъдрост на божите хора. И това започва около времето на Борис и Симеон (златния век) и сина му Петър. Не случайно на Самарското знаме са лицата на св. св. Кирил и Методии. В царска Русия, все още се е знаело за приноса на Българите.В Ватикана също знаят истината, за това се навъртат около символите на духовната опора в словото на истинския звукоред и воинската доблест, спряла похода им срещу истинното слово.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има Божи народ в смисъла написан в библията (компилация в 16в на древни текстове на същия този народ, имащ много малко общо с по късно самоопределилите се като Юдаисти, днешни евреи).И за наша радост или нещастие днешните Българи, сме част от тези същности, и всред малкото съхранили в названието си смисъла на това понятие. Бели/Светли Ора/Хора/Ари. Накратко Българи.Останалото са Йесуитски локуми, използвани за мисионерски мисии по колонизиране на други народи.
30
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
До Анонимен 27: Няма данни за изнесени от България артефакти по време на Втората Световна война. Има изнесени архиви, но те не са от времето на Първата или Втората Българска държава, а от времето на о бозе почившия цар Борис трети.Но това е нищо в сравнение с това, което съюзниците (САЩ, Великобритания и Русия) са изнесли от Германия например. Така е било винаги по време на война. Всеки е гледал да отмъкне каквото може. Даже са го считали за "законна плячка".
29
3
 
4
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
До Анонимен Няма такова нещо като "божи народ", арийска раса, богоизбран народ и т.н. Всички сме хора на тази земя, и, ако има Бог, то всички хора са божие творение, няма такива, дето са по-близо до Бог и такива, които не са! Хайде стига измишльотини!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Древните писмености са използвали много малко символи, за това денс ние не можем да знаем как се е произнасяло много от записаното. Напълно е възможно е прочетеното като кан, КАНАС да е по късното Княз/Канас. Все пак величието на делото на Кирил и Методии, е в това, че създават азбука с почти всички звуци, характерни за прабългарите и техните роднини, наречени в по късни хвалебствия славяни.
27
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24От кого са "освободили" руснаците българските артефакти и архиви по времето на окупацията от съветската армия ?Защо не ни ги върнат пък да си вземат съветските паметници ?
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, както намериха до Виена, както в Италия има планина Булхар, както и територията на днешна Украйна и Воложка Рус, е било, земя на българите, или земята на избраните.Историята е оръжие, не я забравяйте, Вие сте СОЛТА на Земята, ние, българите, или божият народ. Важното е да се вярва, другото ще дойде само. Бог да пази майка България.
25
3
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
До Българин: Една буква нищо не променя. Според някои историци вярното е кхан, но не това прави историята истинска или неистинска.
24
3
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
До Анонимен 21: Ти русофобска пропаганда ли ще правиш от тази изложба? Тогава и аз да те попитам: Защо според теб Четвероевангелието на цар Иван Александър (същото, чиято първа страница с изографисано царското семейство е в учебниците по история) е в Лондон, а не в България, където му е мястото? Това са превратностите на историята. Много е унищожено, друго е по чужди музеи. Добре е че ги представят и у нас.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Многобройни монголоидни племена, е историческа измислица. Много я харесват руснаците, за да обяснят срещи кого са се сражавали в опитите да създадат империя по западен образец. В онези години, бедните днешни монголски земи, не са в състояние да генерират такова население, което да създава страховити орди. Всичко това е било прабългари, дори и "древен" Китай е воювал с тях.Официалната ни история обаче, избира за начало момента в който рода дуло се връща по бащините си земи.
22
3
 
14
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Българите нямат Ханове а имат Канове Пишете истинската история а не Русоробската където Ленинисторик измислил Азбуката
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11А защо и мога български артефакти и архиви се намират в Московската Орда ?...защото България е Задунайска губерния в руската империя ли, или защото вие русофилите сте българофоби !?
20
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още един начин Масква да ни обира с по един милион всяка година за някакъв фалшификат. После този милион отива за ***.
19
3
 
16
 
! Отговори
Sasho преди 4 години
По-добре да се претопява пръстена и 90 процента от България. Чужденците ни се възхищават на историята, а ние си плюем всичко. Само погледнете коментарите, погледнете навън колко плакати и билборди има за това събитие, кажете на някой за този музей, всеки ще ви се изсмее. Направете сравнение и броя на коментарите на новини "Сузанита си обръсна подмишниците" и "Мечът и пръстена на хан Кубрат ще е на изложение" Не народ, а мъъъърша ! И да, тоя път Бойко не е виновен !!!
18
7
 
7
 
! Отговори
обява преди 4 години
Продавам два меча на Кубрат по 15лв и пет негови пръстена по 5лв. Всичко е автентично.
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на прабългарите, турци, иранци и афганци не са съществували като народи.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Mech ili prusten
15
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Монголоидни племена създават първата Българска държава ,приемете истината,нито са били християни ,нито са говорели български.Истината ще ви направи свободни,приемете ,че турско робство е нямало