Българска скулптура "оживя" на площад във Франция

Живко Седларски представи своята 4-метрова "Бретонката“
Обновена: 4 юни 2019 22:47 | 4 юни 2019 19:03, Камелия Цветанова
18
Българска скулптура "оживя" на площад във Франция
Снимка: Личен архив

Българският скулптор Живко Седларски откри във Франция поредната си монументална творба. За празника на Сонс дьо Бретан (на 26 май)  -  градът, в който живее, на площада пред кметството бе поставена високата над четири метра скулптура "Бретонката" - тематично свързана с този регион на Западна Франция.

Творбата показва бретонска девойка унесена в ритъма на характерния бретонски танц.   
Изработена е от арматурно желязо и е в червен цвят.

Създадена е преди две години през 2017 -та и досега е показвана на изложба в едно френско шато, където всъщност  от управата на Сонс дьо Бретан я харесват. Това е поредната новаторска скулптура, която Живко Седларски създава от арматурно желязо. 

"Докато за другите арматурното желязо е материал, който се поставя в основите на сградите и се скрива в бетона, за мен това е материал за изграждането на скулптури. Аз го изваждам от неговата първоначална роля и му давам нова - да носи наслада на минувачите и да служи за възпитаването на вкуса им.  Красотата на този материал е в това, че с него рисувам скелета, рисувам сктруктурата и когато една скулптура е завършена - тя е прозрачна, ефирна, пълна с много въздух и пространство, през нея прозират и сградите, които я заобикалят", споделя Живко Седларски, цитиран от сътрудника си.

Първата си скулптура от арматурно желязо – "Птицата" българинът създава през 2008 г. "Птицата“ е висока 183 см и е в два цвята – червено и черно. Следва я "Червена тишина“, женски силует в рокля от арматурно желязо с височина 2,20 м. Днес тя може да се види в най-големия търговски център на град Суджоу в Китай.
Авторът създава и "Златна тишина“ – отново от арматурно желязо, но в златист цвят. Скулптурата краси парка на замъка Bois Guy във Франция.

От арматурно желязо е и  проектът "Jump" - една от забележителните творби на Живко Седларски. Замислена е като скулптура, която да се рее във висините на небето. В представите на автора й тя е 4- метрова женска фигура, стъпила на покрива на сграда.

Скулптурата представя жена в ефирна рокля, с развети от вятъра коси  в мига преди да скочи в неизвестното.

Изработените от арматурно желязо скулптури превръщат в красива реалност творческите хрумвания на българския художник. 

"Играя с прозрачността. Арматурното желязо ми го позволява. Работя с него сякаш рисувам с въглен върху белия лист. По същия начин се заигравам с щриха. Ефектът е поразителен", споделя скулпторът.

На 9 юни в частен парк близо до френския град Рен ще бъде открита още една скулптура на българския автор - "Чаровницата" . Тя също е изработена от арматурно желязо и е висока 3,80 метра.

На 13 юни Живко Седларски ще открие своя самостоятелна изложба в галерия "Аспект" в Пловдив.  Ще бъдат представени десет непоказвани досега творби в емблематичната за автора тема "Рокля" - скулптури на женски фигури в рокли, изработени от месинг и неръждаема стомана. Пред галерията, която се намира до сградата на община Пловдив ще бъде експонирана мащабната скулптура "Дева". Тя е висока 2,30 метра. Изработена е отново от арматурно желязо. За Живко Седларски това ще е трето представяне в град - европейска столица на културата. Предишните две са в Марибор, Словения и Марсилия, Франция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: статуяСедласки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Който толкова много критикува да я направи по-добре. Ако може.
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Българският творец" да вземе да се занимава с производство на входни врати и навесен инвентар за селскостопански машини."Творчеството" му може да се хареса само на текезсар със самочувствие на политкомисат. Предполагам ,че бенефиса на "статуята" е бил подкрепен с 254-то качество вино в стил "Беден каруцар" и невероятната бира "марокански скакалец".
7
3
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
- И какво красиво има в тази "скулптура" ?!?
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужасна е.
5
3
 
4
 
! Отговори
Глад преди 4 години
Тази статия символизира гладния нашенец , който е измършавял до скелет от прекалено "високи доходи".
4
5
 
0
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
До 7И ще раздавам рози и знаменца с трибагреника и ще пея мама на Радка думашеКой та радке излъгаТез червени думатиКой ша ги мале разклатиИ пак злобен пъблик онанизъм пред отбрана френска публика
3
6
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
До 3И в парижкото метро мога да онанирам в името на културния обмен... един вид художествен пърформанс. Ще си сваля гащите и ще нося кепе с трибагреника и тениска с казалнъшки рози.
2
6
 
2
 
! Отговори
123 преди 4 години
Сградата на фона ми прилича на ТКЗС обор !
1
10
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
И пред скелет от арматурно желязо мога да онанирам, само да не е червен