Учени решиха: Усмивката на Мона Лиза не била искрена

Така се усмихвали хората, които лъжат, твърдят специалистите
7 юни 2019 20:20, Петя Славова
19
Учени решиха: Усмивката на Мона Лиза не била искрена
Снимка: архив, Reuters

Учени от университета на Синсинати твърдят, че усмивката на Мона Лиза не е искрена заради асиметрията й, съобщи в. "Mirror".

"Резултатите ни показват, че само лявата страна изразява щастие - каза д-р Лука Марсили. - Съгласно някои влиятелни теории за емоционалната невропсихология, интерпретирахме асиметричната усмивка на Мона Лиза като неискрена. Така се усмихват хората и когато лъжат".

Учените са поискали от 42-ма души да кажат кои от основните шест емоции изразяват две манипулирани усмивки на Мона Лиза - едната с огледално изображение на лявата страна, а другата - на дясната. 92,8 процента от участниците са преценили лявата половина като изразяваща щастие, но никой не е казал това за дясната. Според 83 процента дясната страна е с неутрално изражение, 12 процента са казали, че тя показва отвращение, а 5 - тъга.

Горните мускули на лицето също потвърждават това. Искрената усмивка, наричана "усмивката на Дюшен", задвижва и мускулите - бузите се повдигат, а очите се свиват.

"Тъй като не е вероятно човек, който позира неподвижно с часове да се усмихва постоянно щастливо, най-простото обяснение е, че усмивката на Мона Лиза е проява на "неистинска радост" - обясняват изследователите.
"Интересна алтернативна възможност обаче е, че Леонардо вече е знаел истинското значение на асиметричната усмивка - повече от три века преди Дюшен да развие теорията си, и съзнателно е показал каква е усмивката, изразяваща непреживяно чувство".

Според учените Леонардо да Винчи може да е скрил закодирани послания в картината, защото колкото и усмивката на Мона Лиза да привлича погледите, не можем да разгадаем посланието й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И колко време им трябваше да умуват, за да го решат? То и с просто око е видно това и без да си учен:-)
12
4
 
2
 
! Отговори
кольо преди 4 години
Четох някъде ,че не се усмихва защото няма много предни зъби.
11
4
 
2
 
! Отговори
Да Винчи преди 4 години
Начи:1.Джокондата е автопортрет в женски образ2.Не съм имал кошмари, просто с Дявола бяхме приятели3.Плагиатствал съм само от Господ4.Не бях разочарован, а самотен (малко)
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФутурологБреййййййййй ......
9
4
 
2
 
! Отговори
Lucho преди 4 години
То не се знае даже дали е жена...1 път учените бяха казали че това е мъж-любовника на ДаВинчи.
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че коя жена не лъже? Напразно сте платили на учените.Питайте старило и патило.
7
2
 
7
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
В художественото изкуство автора може да нарисува каквото си иска, особено човек от калибъра на Леонардо, дори е вероятно да не е реална личност. Загадъчната усмивка може да е негова лична експресия и колкото и да се напъват само могат да продуцират такива евтини сензации.
6
3
 
10
 
! Отговори
Минаващ преди 4 години
Ееее, това е друго вече. Отдъхнах си. Най-после има решение на учените. Откога го чакам, само ако знаете. То не бяха безсънни нощи, то не беше ровене в интернет да разбера аджеба искрена или неискрена е усмивката на Мона Лиза. Отивам да лягам, че припадам за сън. Лека нощ!
5
3
 
8
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Добрутро на учените! Ама това и и чингапук от маалата ще го каже, ако види портрета де. И то, беэ да има 2-3 вишута60606
4
2
 
11
 
! Отговори
гост преди 4 години
А У-чените знаят въобще на кой или на коя е портрета.
3
2
 
8
 
! Отговори
Олекна ми преди 4 години
спокоен*
2
3
 
9
 
! Отговори
Олекна ми преди 4 години
Е, щом учените са го решили, вече съм по-спокойно. Минавам на ракия.
1
3
 
8
 
! Отговори
??? преди 4 години
На дъното сме.