За фалшификатите в "Структура" - некомпетентност или схема?

Специалисти коментират скандала с картините менте
19 юни 2019 14:39, Петя Славова
10

2200 гледания   |  Още видео
На 30 май 2019 г. в столичната галерия "Структура" е открита изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива".
Още по темата

Колекцията съдържа около 100 творби и е притежание на бизнесмена Николай Неделчев. Неделчев е собственик на три рекламни агенции. Именно на една от тях през 2013 г. Министерството на туризма довери направата на туристическото лого на България на стойност  над 1,4 млн. лева. Тогава стана ясно, че снимките, използвани за реклама за различни видове туризъм, са взети от сайтове с бази данни за снимки и към тях са прилепени образи, свързани с България.

Шест години по-късно името на бизнесмена отново разбуни духовете, след като стана ясно, че огромна част от картините, изложени в галерия "Структура", са фалшиви.

"Това не е скандал, а престъпление. В момента с тази галерия е ударен с целия пазар на изкуството", коментира Вежди Рашидов.

Дни след откриването десетки изкуствоведи, художници и общественици сигнализираха в социалните мрежи за грубата кражба. Между тях беше Христо Комарницки, който днес беше дошъл пред галерията, за да си вземе каталог от скандалната изложба.

"Исках да си купя каталог, защото мисля, че ще се превърне в библиографска рядкост, но галерията е затворена. Тъжно е това, което се случва. Моето обяснение е, че те няма просто какво да кажат. Част от отговорността е в галерията", обясни Комарницки пред Bulgaria ON AIR.

Малко по малко бяха разкрити над 10 фалшификата с приписани автори Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирко Качулев и др., които всъщност са дело на западноевропейски творци.

Случаят с фалшивите картини отекна и на международно ниво. Режисьорът и продуцент Красимир Иванов, който от 30 години живее и работи в Италия, е възмутен от случая и призовава изложбата незабавно да бъде закрита.

"Искам да посъветвам Мария Василева: Закрийте тази измама! Правите ни за резил по света. Това е измама, престъпление! Мамите българското общество. Госпожа Василева има два хода - да признае, че е безбожно некадърна и некомпетентна. Вторият ход е, че участва в схема. Трябва да си понесе последствията и в двата случая. Предполагам, че е схема, защото е прекалено лъскаво, нагласено, за да се препродаде един готов продукт, който се опитват да легализират с тази изложба".

Колекционерът Неделчев обясни, че се чувства излъган. "В някаква степен съм благодарен. Светът е ин и ян. Хайде да се започне разговори за фалшификатите. Най-вероятно трябва да се направи нов стандарт за сертифициране. За определени хора това е бизнес и те само от това се издържат".

 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Критики за изкуствоведите,галерията няма уши!
6
0
 
1
 
! Отговори
tamada преди 4 седмици
До Рал

Почти всички антиквари са просто прекупвачи на всичко, не само картини. При тях винаги имаш едно наум, че може да бъдеш измамен, както при всеки търговец. Или човекът да има слаби познания върху някое изкуство, просто защото е супермаркет. Докато кураторите, галеристите и изкуствоведите декларират тясно специализирани експертни познания в дадена област. Затова и скандалът е многократно по-голям, и плаши колекционерите, защото ако тези хора не могат да познаят творба, то кой ще може?
5
1
 
6
 
! Отговори
Рал преди 1 месец
Учудвам се колко много хора изсипаха яростта си върху галерията (страхотно място за мащабите на София), а подминават фалшифицирането и пласирането на картини при антикварите. За мен личните нападки говорят повече за човекът, който ги отправя. В случаят тонът на Красимир Иванов е по-вероятно да е мотивиран от някаква лична история...
4
2
 
10
 
! Отговори
Атанас Колев преди 1 месец
Който е произвел фалшификатите е целял да постави някого в неудобно положение. Ако целта е била да се спечелят пари, нямаше да са толкова очевидни займстванията от съвременни автори.
3
15
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 месец
“Случаят отекна и на международно ниво”...
Хахаха, абе kaвалчeта никой не ви търси българското искустфу щото просто го няма и никога не го е имало. Всичко е или копи и пейст или домашнярката от която бОли глАва. И критиците и артистите са едни жалки алкохолни създания. Наздраве дружина
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И неможещите като Веждито са същата стока
1
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С припомнянето за логото, всичко се изяснява. Схема!
Този не трябва да може и като учител по рисуване да може да работи вече
...ама Овчария, всичко е ОК