Марина Абрамович се върна в родния Белград с изложба

Експозицията е посветена на кариерата й
21 сеп 2019 14:24, Петя Славова
10
Марина Абрамович се върна в родния Белград с изложба
Снимка: БТА

Марина Абрамович, спечелила си световна слава с пърформансите си, откри днес в родния си Белград голяма ретроспективна изложба, посветена на кариерата й, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Облечена цялата в черно, артистката покани представители на медиите рано сутринта, в 4,23 ч. по Гринуич, за да постави началото на ретроспективата. Абрамович, която напусна Белград през 70-те години, каза, че е много развълнувана, че се връща там.

"Научих три неща тук, в Белград. От баба ми научих какво е духовност, винаги ходех с нея на църква. От баща ми научих какво е храброст. От майка ми научих какво е дисциплина и воля", заяви Абрамович.

Ретроспективата в Белград ще продължи до 20 януари догодина и посетителите й ще видят картини и рисунки от периода, в който Абрамович е учила в академията за изящни изкуства в Белград (1965-1970 г.), снимки, инсталации и видеозаписи, проследяващи 50-годишната кариера на Абрамович, превърнали я в един от най-значимите съвременни творци. По време на ретроспективата артисти ще възпроизведат някои от най-прочутите пърформанси на Абрамович.

Ретроспективата вече беше представена в Швеция, Дания, Норвегия, Германия, Полша и Италия. Белград е последният й етап.

Сред някои от най-прочутите пърформанси на Абрамович е "Балкански барок", датиращ от 1997 г. и представен на Венецианското биенале. В него Абрамович стоя затворена в стая четири дни, заета с чистене на купчина кървящи кости, докато видео, прожектирано на стената в стаята, припомняше историята на войните в Югославия през 90-те години. Тогава Абрамович спечели Златен лъв на Биеналето за най-добър павилион.

Друг прочут неин пърформанс е наречен "Артистът присъства", датиращ от 2010 г. По време на него Абрамович прекара часове наред с поглед вперен в посетителите, сред които имаше и знаменитости като Шарън Стоун и Джеймс Франко. Пърформансът продължи няколко месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
Koe преди 4 години
До МенНяма как да ти каже, щото и тя не знае. Пък нали са си продажнички тука, дават дупе, език, душа, майка и баща, за някой лев или еврак.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази рекламира сатанизма и людоядството .
6
2
 
6
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Да каже авторката какво точно означава пърформанс на български език?
5
2
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Не ми се проверяват гадории. По принцип съм наясно.
4
2
 
0
 
! Отговори
От 1 до 4 преди 4 години
Ама провери ли какво представлява Spirit Cooking?
3
2
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
То само като й видиш профила на вещица...
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо тръгнах да се интересувам коя е Мария Абрамович, брат!
1
2
 
6
 
! Отговори
Аха преди 4 години
Марина Абрамович е сатанистка, свързана с педофилските кръгове в Демократическата партия в САЩ. Поинтересувайте се от Pizzagate и Spirit cooking, за да видите за какви "чудеса" става въпрос!